Пампорово АД си призна за незаконно ползване на държавна земя и лифтове

Свързани новини

24.10.2013 15:42 10 | Прочетена (2336)

Сдружение Синята планета разпространи ужасяващо писмо от члена на съвета на директорите на Пампорово АД  София Цанкова, в което се признава, че частното дружество е извършило поредица от непозволени действия, застроявайки планината без разрешение. Като при това е окупирало без никакво основание държавна земя. На всичко отгоре се настоява за безвъзмездното й ползване още 10 години напред!
 „Във връзка с решаването на проблемите, които имаме, свързани с правното основание за ползване на земите от ДПФ (Държавен поземлен фонд), узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста, следва да се проведе среща с министъра на земеделието и храните.“  Във въпросната докладна са изброени 9 проблема, които трябва да се решат, за да се узаконят изградените вече съоръжения от Пампорово АД в гори, част Държавния поземлен фонд.
Изброените в докладната проблеми, изтъкват от Синята планета, водят до следните изводи - не е сключен договор за продажба на 3 имота в село Стойките - държавна собственост, върху които е вече изграден лифт. Разрешителното за строеж е издадено в нарушение, без съгласието на собственика на земята, т.е. Министерството на земеделието и храните. Не са придобити 2 имота за строящата се горна станция и трасето на лифта, което означава, че няма разрешение за строеж, понеже земята е чужда. Инсталацията за изкуствен сняг е изградена, без да се учредят права, понеже и тя е част от Държавния поземлен фонд. Прави се опит за изваждане на разрешение за строеж при положение, че строежът вече е извършен. Изгражда се горна станция на лифт и стълбове върху терени държавна собственост без разрешение на собственика на земята - държавата. Ски пистите, предоставени на Пампорово АД от комплексно-опитна станция Смолян, също държавна, се ползват без правни основания.
 Прави се опит чрез Община Смолян да се придобият терените, на които са разположени ски пистите, част от Държавния фонд. Иска се учредяване на безвъзмездно, т. е. безплатно право на ползване на територии, част от Държавния горски фонд, за период от 10 години.
Посредством писмото се признават явно тези нарушения и въпреки това частното Пампорово АД има наглостта да искат узаконяване на построеното от него върху заграбени терени. „Това е безпардонно погазване на българското административно, поземлено  и екологично законодателство и самоуправство с имоти и публична държавна собственост”, смятат от сдружение Синята планета, което е изпратило сигнал до ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол), Министерството на земеделието и храните, Министерството на околна среда и водите, Инспектората на Министерския съвет и Главната прокуратура.
А Зелените, които иначе са много гласовити по повод на далеч по-безобидни неща на Витоша и Банско, мълчат ли мълчат. Защо ли???
Следва продължение

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

 • 010 Положително
  25.10.2013 16:13

  Ха ха искам да прочета тая новина в Offnews дето се бият в гърдите, че са големи еколози. Щото ни дума не излиза там. Еколози, ама само като някой им пълни джоба с мангизи.

 • 009 Ариел
  25.10.2013 15:18

  Зелените са мишки. И без пари ще се продадат само да могат да се доближат до мафията пак ще са щастливи. По природа това са нехигиенични твари, които използват силни каузи с цел облагодетелстване. Тома Белев в пример са такова нищожество

 • 008 Оля
  25.10.2013 15:13

  Да се намеси държавата, да дойде полиция и да срине всичко на Пампорово. Да дойдат телевизии и да снимат. защо не го правят? Що за тъпотия е това? Много ме е яд, когато се отбягват истинските проблеми. Нали уж Нова, bTV са телевизии с еко насоченост. Защо сега игнорират този сериозен проблем.

 • 007 Соня
  25.10.2013 12:19

  Чудя се с колко пари са запушили устата на "зелените". Дали е била голяма сумата или са се продали за жълти стотинки

 • 006 Весела
  25.10.2013 11:02

  Скапани зелени човечета. Явно напоследък сте пушили кофти трева, защото мозъците ви са доста размътени. Не виждате къде са реалните проблеми на екологията. Или просто си затварят очите. Тома, смени тревата, братче. За нищо не ставаш.

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |