Зеленият октопод се готви да превземе Пирин

17.09.2013 16:09 0 | Прочетена (3341)

Председателят на "Зелени Балкани" и лидер на "зеления октопод" Тома Белев се готви да кандидатства за директор на природен парк "Пирин". Това става ясно от личния му профил във фейсбук страницата, където го споделя с останалите глави на октопода Андрей Ковачев и Петко Цветков. Дори той ги призовава и те да се включат в конкурса. Тримата са политически обвързани с Реформаторския блог, в който влязоха с партия "Зелените" чрез Андрей Ковачев. Вероятен избор на Тома Белев би опорочил конкурса, тъй като по негово време като директор на парк "Витоша" бяха констатирани редица нарушения, твърдят еколози. Наскоро лидера на зеления октопод пристана на Алексей Петров, за който медиите твърдят, че финансира гражданско сдружение "СИЛА". Тома Белев участва миналата седмица в пресконференция заедно с Борислав Райчев, председател на "СИЛА" и още двама членове на сдружението Андрей Раков и Божидар Богданов. Те се обявиха против шистовия газ и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене".
Тома Белев е главата на коалицията "За да остане природа в България", в която влизат около 50 сдружения по роднинска линия. ПП "Зелените" участват и в Реформаторския блок, където се представят от Андрей Ковачев. Идеолог на ПП "Зелените" е Петко Ковачев. За двамата се твърди, че са близки до кръга "Капитал" и Иво Прокопиев. Те отдавна държат оперативна програма Околна среда, където се представляват от Катерина Раковска, съпруга на лидера на ПП Зелените Андрей Ковачев.

Странно защо ли всички средства на ос 3 биоразнообразие, вместо да се дадат на НПО и на общините, са прехвърлени в държавни структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите, където зелените имат роднини и партньори – например отклоняваха се към парк Витоша, докато му беше шеф Тома Белев. Тримата имат представители в консултативните съвети на всички европейски програми - Транспорт, регионално развитие, селски райони, човешки ресурси. Тяхната дейност чрез основаните над 50 сдружения и фондации покрива площта на цялата страна, а посредством участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ се създава възможност пряко да се оказва влияние и да се оказва натиск върху всички важни инвестиционни проекти в нашата страна, независимо дали те са частни, или пък публични. В групата влиза и съпругата на Белев Весела Кавръкова, която е представител на WWF за България.

През лятото около Тома Белев избухна скандал за обществена поръчка за броенето на делфини в Черно море, за което се наложи намесата на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова да я спре. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството, сключи договор без конкурс с италиано-българското обединение "Делфин" само два дни след регистрацията му. Стойността на поръчката е 3.5 милиона лева. Обединение "Делфин" включва "Екологичен център" ЕООД с капитал от 100 лв., което е 100% собственост на "Зелени Балкани" и италианската фирма "Тетис, която е изпълнявала проект в Гърция. На посочените телефони за контакт на Обединение "Делфини", "Екологичен център" и "Зелени балкани", които имат един и същи адрес за кореспонденция в гр. Пловдив, като управител е посочен Димитър Попов, управител и на други фирми свързани със  "Зелени Балкани".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |