Пловдивският кмет сече градската градина за паркинг

Свързани новини

24.11.2013 14:55 0 | Прочетена (27867)

Утре за пореден път пловдивчани ще протестират пред общината в своя град заради намеренията на кмета Иван Тотев да изсече Цар Симеоновата градина в центъра на града, за да строи паркинг. Напомняме, че градът се води кандидат за европейска столица на културата, а в тази надпревара едно от най-важните неща е опазването на зеленото богатство. Вместо да го пази, кметът го гази в характерния си стил. „С живи вериги ще защитаваме Цар Симеоновата градина, ако общината не се откаже от налудничавата идея да строи паркинг под езерото с Пеещите фонтани. Това заяви за местния вестник Марица Георги Сербезов, шеф на сдружение Граждански контрол. Тръгнат ли багери да копаят паркинг, ще повторим вълненията от площад Таксим,  напомня за екопротестите в Истанбул Сербезов. Според природозащитниците има реална опасност подземният гараж да се превърне в поредния паметник на глупостта, какъвто вече има на унищоженото Марково тепе.
Градската управа не отстъпва. Обществената поръчка за Цар Симеоновата градина е обявена в три позиции. Първата е реконструкция и обновяване на градината, втората - реконструкция на езерото и изграждане на обществен подземен паркинг, третата - изграждане на водни ефекти.Естествено, става въпрос за потрошаване на милиони  народна пара – в случая „скромните” 11 000 000 без ДДС, които вероятно ще набъбнат двойно посредством анекси, както става винаги в такива случаи.
Ресорният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски е категоричен, че след като има решение на Общинския съвет, паркинг ще се строи.
40 интелектуалци сезираха министъра на културата Петър Стоянович с писмо, в което заявяват, че със строежа на подземния паркинг се нарушават три закона - за устройство на територията, за околната среда и за културното наследство. За това свидетелства и местното сдружение на ландшафтните архитекти. В резултат на гражданската активност, двама министри – на културата и на околната среда, започват проверка на проекта за бетониране на Цар Симеонавата градина в Пловдив. Това става ясно от писмени отговори до пловдивския народен представител Захари Георгиев от БСП. Д-р Стоянович информира депутата, че в МК са проведени няколко срещи по искане на неправителствени организации и с участието на местната власт. В резултат, неговият ресорен заместник е разпоредила пълна и задълбочена проверка. Тя ще бъде извършена от ГД „Инспекторат на опазване на културното наследство”, тъй като Цар Симеоновата градина е паметник на градинското и парково изкуство. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова констатира две процедурни нарушения. Те са свързани с неспазени срокове както от страна РИОСВ, така и от страна на община Пловдив във връзка с оценката за въздействие върху околната среда. От МОСВ ще допълнят информацията с резултатите от проверката защо са допуснати нарушенията. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |