В Резово ще гори боклукът на 20-милионен Истанбул!

Свързани новини

05.11.2012 10:59 0 | Прочетена (3145)

Г-н Тодоров, Вие бяхте единственият българин, който протестира в съседна Турция срещу построяването на ТЕЦ и АЕЦ. Що за манталитет имат вашите съграждани в Ахтопол. Никой от тях не подкрепи комшиите си?

- Преди да се заселя в този чист район, аз живях три години в Родопите и съм очарован от помаците – изключително скромни, трудолюбиви и добри хора. Дойдохме тук по 22-то Постановление, когато се заселваха обезлюдяващите планини Странджа и Сакар. Това е прекрасно място за живеене като природна даденост, но тукашната власт, и тогава, и сега, не може да използва тази възможност да засели трайно качествени хора. Казвам го с огромно съжаление. Местните се държат тъй сякаш цялата Земя е тяхна, а другите хора са нашественици.

- Вие опитахте да поведете ахтополци, резовци и царевци към Инеада и Бегендик, но не ви послушаха. Честно казано и на нас ни се струваше, че може би алармата е пресилено висока. Как разбрахте за протеста?

- На 18 октомври мои приятели от община Инеада се обадиха, че в Общината е пристигнал факс. С него съобщавали на хората в района, че на 31 октомври в 13 часа ще се проведе обществено обсъждане с инвеститори,  които искат да изграждат електроцентрали между Бегендик и Ениада. Аз веднага разпространих вестта чрез вас, обадих на областния управител Константин Гребенаров, до кмета ни Георги Лапчев, в МОСВ и МВнР. Г-н Лапчев не реагира. От МОСВ казаха, че това не било техен проблем, а от въшно служителите ме посъветваха да им напиша писмо. Само с Гребенаров успях да говоря директно, защото се познавам с него добре. Срещали сме се неведнъж по повод искането на резовци да се направи ГКПП с Бегендик. Гребенаров дори бе договорил с валията на Къркларели да се прокара за целта мост между двете села. И готов мост бе докаран в Ахтопол, но бе нарязан преди два месеца за скрап. Това бе съвсем ново съоръжение, на стойност над 1 млн.лв. Издържаше 50-тонни танкове, бе на военните. И вместо да се ползва, неясно защо бе нарязано.


- От кога бе сложен този мост там?

- От есента на миналата година, той бе собственост на военните, които вече нямаха нужда от него. И го предоставиха на Ахтопол, тъй като при нас трябваше да се изгражда такъв мост. Необходимостта обаче се оказа отпаднала и вместо да го транспортират до Резово – те го нарязаха. Сега държавата трябва да даде още 1 млн.лв. ,за да изпълним нашата част от построяването на сухопътната връзка с Бегендик. Пълна безотговорност.

- Как изглежда природата от другата страна на границата?

- Уникален красив край с уникално добри хора. Те са като нас, европейци, напредничави, демократични.  Там не е застроено, от Ениада започва природен резерват в южна посока - до следващото селище. Странджа там е по-висока, с напълно запазено биологично разнообразие, горите са държавни, дърводобивът е ограничен. Ако аз отсека едно  изсъхнало дърво и го намерят у дома – влизам в затвора, конфискуват ми и автомобила. Преди да се отсече дърво за огрев край Ениада свикват комисия да реши дали  е достатъчно сухо и криво.

- Нямат ли цигани?

- Имат, но техните не се размножават като нашите, напълно интегрирани са, работят и не се занимават с кражби.

- В крайна сметка Турция какво ще строи в близост до нашите брегове?

Властите в Инеада не крият какво ще се строи. Хората са информирани и всички кметове от цялата област Къркларели, заедно с учени – специалисти по ядрена енергетика, но с екологично мислене, бяха организирали  среща за разясняване на евентуалните опасности. Видях как на доброволни начала частни собственици на автомобили и автобуси извозват народа за своя сметка към Бегендик. Бяхме около 2 хиляди души, 22-ма кметове, които водеха населението си – всички с екологично мислене.

- Но това не са ли на кметове на управляващата партия на Ердоган?

Повечето да, но имаше кметове и на опозиционни партии. Всичките обаче твърдяха, че са кметове на тези, които са ги избрали и протестираха, независимо от коя партия произхождат.

- Казахте ли го това на Вашия страхлив кмет Георги Лапчев от управляващата ГЕРБ, който трябваше да поведе поне един автобус от Царево?

- За съжаление г-н Лапчев не е лидер, по-достойно се държи бившият кмет Петко Арнаудов, който прави каквото е по силите му.Комшиите отсреща искат помощ от нас! Къщата им гори, огънят няма как да не застигне и нашите къщи. Кметовете им бяха поразени от нашето безучастно поведение, те са учудени на нашата летаргия - как може при толкова много природни паркове, чиито ръководства работят по множество европроекти в тази насока,  в настоящия сериозен случай да стаят настрана.

- Кой дойде от страна на инвеститорите и какво каза?

- Беше самият инвеститор Мете Бюлгюн, фирмата му е  регистрирана преди година, смятам че е финансова институция,  която да търси после изпълнител. На първо време ще се изгради термична централа, която ще ползва за  гориво въглища внос от  Украйна. Тази топлоцентрала ще изгаря твърдите битови отпадъци на 20-милионен Истанбул.

- Но вече има екологично чисти централи за целта?

- Винаги ще има замърсяване, чиста е само гората, в която не е влизал човек. ТЕЦ-ът ще произвежда електричество и каквито и филтри да сложат - пак ще замърсява. Следващият етап на разширение на промишления парк е строеж на АЕЦ, на по-следващ етап е строеж на 4 ВЕЦ-а, които ще са в горното течение на р.Резовска. Там тя има много притоци. Падащата вода ще произвежда електричество и ще охлажда контурите на АЕЦ-а. Край Ениада си имат язовир, но ще се строи още един. Това ще обрече на безводие най-големия резерват в света с лонгозни гори, с вековни дървета, досега там рибата си хвърляше хайвера. Ние имахме лонгози, но всичко си унищожихме.

- Казвате, че гори къщата на комшията и че пожарът ще дойде и при нас. Какво да правим?

- Аз се срещнах с водача на най-голямата екологична организация в Турция - Търкан Насрет, представляващ Dayko wildlife, телефонът му е  +90(216) 4177690. Нека нашите екоорганизации му звънят, знае английски. Да се свържат с него и от природен парк „Странджа“. Да искат съдействие от Грийн пийс, да ни чуе светът.

- Каква е опасността за нас в България от строежа на този мащабен промишлен парк на 20-30 км от границата ни?

- На съседите им обещават да изкупят земите им по цени много над пазарните, там ще имат работа поне 10 хил. работници, като цяло унищожението на природата ще бъде компенсирано в материално изражение. При нас ползи няма да имаме – всичко ще е загуба. Зад границата районът е беден като цяло, но имат и богати хора. Видях как до бедните стоят заможните и не искат да се унищожи природата им. Нашите богаташи не разсъждават така -  у нас те произвеждат и мърсят, но живеят в чужбина.   Ние гледаме само келепира, а не какво ще оставим на децата си.

- Как да призовем нашите богати и влиятелни хора да протестират?

- Ениада е на морското равнище и там се намира най-красивият и  голям плаж на Черно море – 30 км дълъг и 300 м широк. По бреговете не е застроено както е при нас. Докато нашите политици умуват как да не навредят на отношенията ни с турското правителство,  Ердоган може да заяви, че вече има решение на държавно ниво и се започва строежът. Строежът ще е нагоре към Бегендик – до нашата граница. Нека еврокомисар Кристалина Георгиева да помогне за обявяването на тази зона за биосферен парк. Това ще означава висока степен на защита, такъв парк има на границите между Гърция, Албания и Македония. Нашите инвеститори в туризма да се противопоставят, да не оставят протеста само в ръцете на обикновените рибари.

Румен ТОДОРОВ, строителен предприемач, еколог.

Източник: Бесове

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |