Зелените управляват еврофондовете

13.01.2012 15:49 0 | Прочетена (2077)

По ос 2 на постоянна работна група на комитета по наблюдение на програма за развитие на селските райони се усвояват средства за екоземеделие. Постоянната работна гупа е председателствана от Росен Василев, председател на фондация биоразнообразие - част от групата Зелени Балкани.

Вътре в нея има представители на няколко сдружения от Зелени Балкани, начело с Българско дружество за защита на птиците и представител Милена Дикова.

Тази ос 2 по програмата не се усвоява и се развива много лошо от началота на програмата. Насоките се пишат само и единствено от зелените, няма никакво усвояване на средства, парите, които са раздадени, не са на реални земеделски стопани, а на зелените.

Объркаността в насоките и дейността на ос 2 е довела до неправилно декларирани площи от стопани и общини, които вместо да вземат средства за евросубсидии, са назани за неправилно декларирани площи, което води до евроскептицизъм.

Вместо да бъде свален, Росен Василев продължава да ръководи ос 2 на Комитета по наблюдение.

Бившата служителка на МЗХ, която менажираше ос 2 - Вяра Стефанова е напуснала Министерство на земеделието и храните и сега е национален координатор в Българско дружество за защита на птиците.
Този факт най-добре говори за взаимосвързаността на администрацията с НПО-тата на зелените. Това е и конфликт на интереси и трябва да бъдат разследвани.

В Комитета по наблюдение на Оперативна програма Транспорт, за член на Комитета по наблюдение е назначен Даниел Попов, активист на зелените в следните организации - За да остане природа в България, Информационен и учебен център по екология,  Коалиция България без Цианиди.

Той е един от авторите на доклада за Пирин преди години. В момента Даниел Попов ползва присъствието си в ОП Транспорт, за да може по индикативната програма да предявява претенции за защита на биоразнообразието спрямо строящите се магистрали и да рекетират изпълнителнителите по този повод.

Зелени Балкани имат НПО-представител в Оперативна програма Регионално развитие. По непроверена информация, това е един от идеолозите на зелените - Петко Ковачев, но това може да се провери на страницата на  ОПРР.

Там се рекетират всички проекти, свързани с воден цикъл, градска инфраструктура и възстановяване и най-вече, ориентирани са към парите за енергийна ефективност, които ще влязат в България за 2014-2020 г.
 
В Оперативна програма Околна среда зелените се представляват от Катерина Раковска, съпруга на Андрей Ковачев.

Там по нейно давление, всички средства на ос 3 биоразнообразие, вместо да се дадат на НПО и на общините, са прехвърлени в държавни структури на МОСВ и ИАГ, където зелените имат роднини и патньори - например на ПП Витоша при Тома Белев. Имат интереси във воден цикъл и отпадъци.

Зелените имат излъчени представители и в Оперативна програма човешки ресурси в Министерство на труда и социалната политика.

Интересното е, че всички преставители са излъчени само и единствено от платформата Блулинк, която е притежание на Петко Ковачев, Андрей Ковачев и Тома Белев.

Парите от рекета, който осъществяват представителите на Зелени балкани в комитетите по наблюдение оперативните програми се превеждат в офшорни компании. Любопитното е, че точно те протестират против режима на офшорните компании.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |