Само честността ни отличава от маймуните

28.08.2012 12:25 0 | Прочетена (1768)

Учените от университет Кралица Мери във Великобритания най-после успяха да изолират черта в характера, по коеяо човек се отличава от маймуната. Колкото и невероятно да изглежда, това е честността, или по-скоро понятието за честност, което не е познато на моралната система на човекоподобните животни.

Всеки път, когато учените се опитат да отличат човек от маймуна, те удрят на кокал. Освен анатомичните разлики, ние просто нямаме поведенченски различия с косматите ни събратя. Експерименти показват, че нашите животински родственици имат зачатъци на разум, способни са да се идентифицират като личности, проявяват емпатия и съчувствие и дори създават нещо като изкуство. 

Освен това, шимпанетата и горилите успешно усвояват създадени за тях езикови форми /включващи жестове и знаци/ и с удоволствие "разговарят" с хората за всевъзможни глупости. Отделно, те използват различни оръдия на труда, които си приготвят сами. Имат социални организации и общества, армия, полиция и дори нещо, подобно на съд. На всичкото отгоре споделяме абсолютно еднакви пороци на практики. 

Единственото, което засега ни различава от тях, остава понятието за честност, настояват британците. Моралната система на човекоподобните изключва подобна възможност и не прави разлика между истина и лъжа. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |