ДНК тест определя цвета на очите и косата на заподозрян в убийство

Свързани новини

27.08.2012 11:13 0 | Прочетена (2184)

Учени изготвиха тест, който определя цвета на косата и очите на евентуалния убиец, ако той е оставил ДНК материал на местопрестъплението, пише списанието за Съдебна Медицина. Косъм, нокът или всеки бит ДНК информация може да свърши тази работа. Тестът е надежден и съдебно признат.

Досега намирането на ДНК материали от престъпника служеше само в случай, че има заподозрян, с когото могат да сравнят въпросния материал.

Групата, разработила теста казва, че това може да осигури надеждни връзки с престъпника. Новата система помага на разследващите да стеснят кръга от заподозрени... Определянето на външните признаци на заподозрените не е нещо ново за съдебната система. Но досега се разчиташе само на сравнения на намерения ДНК материал с базата данни на полицията за различни престъпници. Ако заподозреният е ново лице, доскоро нищо не можеше да се направи.

Тестът е изключително чувствителен и произвежда завършен резултат дори от най-малкия бит ДНК информация, каза проф. Кайзер от Медицинския център Еразмус в Ротердам, Нидерландия.

Средно, надеждността на теста е доказана в  69.5% от случаите с руси хора, 78.5% за тези с кафяви коси, 80% за червенокосите и 87% за брюнетките и брюнетите.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |