Енергия може да се прави от всичко

08.05.2012 12:53 1 | Прочетена (1683)

Сайтът на фондация Кредо бонум изброи 15 алтернативни начина да се прави енергия едва ли не от нищото:
 
1. Фитнес

Фитнес зала в американския град Портланд използва енергията на трениращите, за да генерира електрическото захранване на сградата. Електричеството, произведено при ползването на фитнес машините, намалява сметките за конвенционално електричество до 60 %.


2. Танци

Когато хората се движат, скачат, и танцуват те произвеждат енергия, която учени откриха как да превърнат в електричество. Специално разработени дансинги, които улавят тази енергия са вече инсталирани в Ротердам, Лондон и други градове, поставяйки начало на зеления нощен живот.


3. Дрехи


Когато се движим ние произвеждаме енергия от триенето на нашите дрехи. Учени разработиха „енергийна риза” която превръща движението в електричество. Изобретението може да бъде носено от войници, за да задвижва малки устройства за оцеляване, които в момента изискват често зареждане.

4. Смартфони със слънчеви панели


На всички ни се е случвало да забравим да заредим телефона си и батерията му да се изтощи в най-неподходящия момент. Затова учени разработиха миниатюрна слънчева батерия, която може да се инсталира върху монитора на телефона и да го зарежда с енергия от различни източници на естествена и изкуствена светлина.


5. Енергия от движение на колена

Специални презрамки за колената улавят енергията произведена от движението и я превръщат в електричество, което може да захранва различни устройства като например чифт очила за нощно виждане, които се използват от войници или електронни протезни крайници.


6. Гърбици

Гърбиците на улицата, макар и поставени за безопасност, често предизвикват недоволството на шофьорите. Сега учени са намерили начин да превърнат досадното подскачане на колата в енергия. Уреди за улавянето на тази енергия и превръщането й в електричество вече са тествани успешно.


7. Дишане

Дишането също може да се превърне в електричество с новия уред, който учени разработиха. Тяхната амбиция е да направят технологията толкова миниатюрна, че спокойно да се побира в носа.

8. Слънчеви панели, които могат да се носят

Всички са чували за слънчеви панeли, но сега те са толкова малки, че могат да се прикрепят към раница и да се използват за захранването на електронни книги и таблети.

9. Шляпащи обувки

Технологията е проста – в подметката на обувката има тънък слой вода, който преминава през малка турбина при всяка крачка. Произведената енергия е достатъчна за захранването на iPod.

10. Топлина - > звук - > електричество

Учените в САЩ са създали един чудесен метод за генериране на енергия чрез преобразуване на топлина в звук чрез специално устройство. Звуковите вълни се преобразуват в електроенергия от пиезоелектрични устройства, които създават налягане и конвертират звука в електрически ток. Технологията е толкова малка, че може да се побере в човешка длан.

11. Бактерии, които произвеждат енергия

Бактерии, които живеят в почвата и по някои корени на растения, могат да преобразуват азота от въздуха в химикал, който растенията използват, за да растат. Американски учени са намерили начин да накарат тези бактерии да освобождават водород, който може да бъде конвертиран във вода и топлина.

12. Торнадо


Един от най-дръзките предложения за генериране на електричество е използването на изкуствено създадено торнадо. Поставено близо до атомна централа, торнадото използва отделената от централата енергия, за да произвежда електричество. Торнадото използва конвекция, за да смесва горещ и студен въздух и може да генерира между 50 и 500 мегавата електрическа енергия. Ако се използва заедно с атомната централа, може да произведе достатъчно енергия за цял град. Звучи опасно? В малко вероятния случай на отклоняване на торнадото, отпадъчната топлина от централата може да бъде изключена и по този начин да се спре източника на енергия за торнадото или в най-лошия случай - да се охлади ядрената централа със студена вода. Май е по-добре да се наблегне на по-малко рискови източници на енергия.

13. Космическа енергия


Тази идея се разработва от 70-те години, но все още звучи гениално – събиране на слънчева енергия в космоса, която да се използва на Земята. Без озоновият слой, който филтрира слънчевите лъчи, събирането на енергия чрез слънчеви панели би било много по-ефикасно и в момента вече се разработват технологии, които събират слънчевата енергия направо от космоса.

14. Вълни


Хидрокинетична енергия използва естественото движение на морето, за да генерира електричество, чрез вихрови вибрации, причинени от вълните.

15. Раница, която генерира енергия

Раницата превръща кинетичната енергия от движението на тялото при ходене в електричество, което може да захранва различни устройства като MP3 плейъри, очила за нощно виждане, GPS уреди и други.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Halley McEachern
    16.02.2023 19:37

    Are you in search of a specific, shortage, or restricted IC? Or perhaps you have the ability to supply us with such components? If so, we invite you to consider Sourcing IC Ltd HK as your trusted partner in the world of semiconductors. Our team has years of experience in the industry, and we have established strong relationships with top manufacturers and suppliers worldwide. This allows us to offer competitive pricing and quick turnaround times, ensuring that our customers receive the components they need on time and within budget. Whether you are looking for a specific component or need help with a hard-to-find integrated circuit, we are here to help. We offer a range of services, including sourcing, logistics, and quality assurance, to ensure that you receive the best possible service. NO MOQ is required! If you're interested in learning more about our services, please feel free to visit our website https://icsouring.com or contact us directly at Whatsapp : 852-61937363 Email: info@icsouring.com We would be more than happy to discuss your needs and we look forward to the opportunity to work with you. Payment Method: Paypal / Western Uniuon / TT See you! Best Regards, Elaine, IC Sourcing Ltd If you wish to no longer receive emails from us you can Unsubscribe Here

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |