Олигарх убива цял град

27.04.2012 13:36 4 | Прочетена (2238)

Фирма на олигарха Иво Прокопиев трови Хасковско. Кариерата за варовик на дружеството му „Каолин" в землището на Меричлери заразява водата и убива бавно жителите на града и останалите селища от областта. Само за последните 3 години в региона са регистрирани 54-ма души с левкемия, научи „Телеграф" от здравното министерство.

За проблема вчера алармираха природозащитници от сдружение „Екогласност". Според тях в Меричлери има най-много заболели заради арсена в питейната вода.

Според справка, подадена в Регионалната здравна инспекция, с която „Телеграф" разполага, 903-ма от всички 1 381 пълнолетни жители на града, са със заболявания. От тях 24-ма са с „новообразувания" - т.е. тумори, 9 са със заболяване на кръвта - левкемия , а 130 имат проблеми със сърцето. Според Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково за 2011 г. новорегистрираните заболели от левкемия за областта са 12, за 2010 г, са били 22-ма, а за 2009 г. - 20 души. Коварната болест вече е взела 3 жертви, като последната е издъхнала само преди седмица. На 17 април е издъхнал 52-годишният Танко Русев от Меричлери.

Последното си интервю той даде пред седмичника „Политика", който първи алармира за проблема. В него Русев казва: „Първото нещо, което ме питаха лекарите, е дали съм работил с радиоактивни материали. Аз не съм, но се сетих, че може да е от питейната вода, в която има арсен. Затова има бум на левкемия в Меричлери, въпреки че това се прикрива. Всичко е заради кариерата на „Каолин" и братята Прокопиеви. Непоклатими са тия. Мафия."

Жителите на района са в паника, разкри вчера председателят на „Екогласност" Емил Георгиев и допълни, че извън официалните данни за вече заболелите все още не се знае дали няма и други. Затова еколозите настояват да се организират безплатни медицински прегледи за жителите на Меричлери. „Без съмнение там става нещо страшно. Близо 2 години 2000 души пият вода от водоноски като по време на чума, защото се доказа, че питейната вода е заразена с арсен. Концентрацията на арсен в питейната вода е над 100 пъти над допустимите стойности", каза Емил Георгиев.

И според „Екогласност" причината е, че фирма „Каолин", която е    собственост на бизнесмена     Иво Прокопиев, замърсява околната среда. „Въпреки многократните ни призиви, че е нарушен текст от договора за концесия, има пълно безхаберие от страна на министерствата", каза Георгиев. Според него компанията е поставила под угроза разрушаването на 8 могили от римо-тракийската епоха. Ограбени и унищожени са над 100 декара земеделска земя частна собственост, без да се промени статутът й.

Фрапиращото е, че не само жителите на града, а и учени предупреждават за проблема още от август 2010 г. Горе долу оттогава от чешмите в големите градове в Хасковско започва да тече мръсна на цвят вода. В становище дали е безопасен добивът на варовик или не хидрологът проф. Костадин Щерев разкрива, че кариерата може да натрови минералните извори в областта. „Изпълнението на проекта за кариерен добив на скален материал край Меричлери е в дълбоко несъгласие и несъвместимост с опазването и охранителния режим на находището на именитата минерална вода.

Решението за скална кариера е погрешно, недогледано и конфузно за тези, които са го допуснали и недооценили", пише той. Реакция обаче не е последвала. Заради алармите на еколозите срещу дейността на „Каолин" пък през последните 2 години върху тях е оказан абсолютен тормоз и натиск. Натискът идвал от страна на червения депутат Петър Курумбашев, който е член на ресорната комисия в парламента. По данни на „Екогласност" Курумбашев е консултант във фирмата собственик на „Каолин". Ето защо еколозите настояват да се създаде нарочна парламентарна комисия, която да разследва случая. Независимите народни представители Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Стоян Иванов подкрепят тезата и се ангажираха да предложат конкретни мерки по този въпрос.

източник:в.Телеграф

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |