Логото на ЕС за означаване на биологичните продукти

23.03.2012 16:11 0 | Прочетена (2391)



Когато потребителите като вас избират биологичната храна, това, което искат да знаят е, че получават точно това, за което плащат - с други думи, че биологичният продукт е биологичен.

Логото на ЕС за означаване на биологичните продукти и системата за означаване са механизмите, които правят това възможно.

Логото е разработено с цел да ви даде пълната увереност, че стоките, които купувате, са произведени изцяло по правилата Регламента на ЕС за биологичното производство, или, в случая на внос на биологични стоки, по правила идентични или еквивалентни на правилата на ЕС.

Сертифициране

В рамките на ЕС, производството и пласментът на биологични продукти с биологични лого и етикет, е стриктно регламентирано.


Производителите, практикували до момента т.нар. конвенционално земеделие, трябва първо да преминат минимален 2-годишен преход към биологичното земеделие, преди да могат да предлагат на пазара земеделски продукти, които отговарят на определението "биологични".

Ако пък искат да произвеждат едновременно конвенционална и биологична продукция, от тях се изисква ясно диференциране на двете дейности във всеки един производствен етап.


Регламентът на ЕС изисква от производителите и преработвателите да се придържат стриктно към приложимите за тях правила. За да се гарантира това, те подлежат на контрол от страна на съответните частни или публични лица за контрол.

Производителите, успешно преминали контролните процедури, получават сертификат и правото да означават продуктите си като биологични.

Яснота

Регламентът съдържа стриктни правила относно означаването и ползването на знака за биологична продукция, за да предотврати несигурността на потребителите относно това кой продукт е биологичен и за да намали възможностите за злоупотреба:

"Всички термини, като "биологичен", "био", "еко' и т.н., включително термини, използвани в търговските марки, или практики, използвани при означаването или рекламата, които могат да подведат потребителя чрез внушението, че продуктът или неговите съставки задоволяват изискванията на този Регламент, не могат да бъдат използвани за означаване на небиологични продукти."


Освен това, биологичният продукт не може да използва етикет, върху който е посочено, че продуктът съдържа и генетично модифицирани организми.

Индикации

За да ви даде повече увереност в автентичността на биологичния продукт, Регламентът изисква всички продукти, означени като биологични, да посочват името на последния оператор по веригата производство-доставка, напр. на производителя, преработвателя или доставчика му, както и името или кода на органа, извършил необходимия контрол.


Знак

Знакът на ЕС за означаване на биологични продукти, както и различните лога, възприети в отделните държави-членки, съществуват, за да допълнят гаранциите, дадени от означението «биологичен», и да увеличат «видимостта» на биологичния продукт за потребителите, т.е. да го направят по-лесно разпознаваем.


Купувайки продукти с логото на ЕС, потребителите могат да са сигурни, че:

поне 95 % от съставките на продукта, имащи земеделски произход, са произведени по метода на биологичното производство;

продуктът съответства на изискванията от официалната схема за контрол;

продуктът идва директно от производителя или преработвателя в запечатана опаковка;
 
продуктът носи името на производителя, преработвателя или доставчика и името или кода на контролния орган.

Употребата на логото на ЕС за пакетирани храни е задължителна от 1 юли 2010 г. Тя остава доброволна за храни, внесени след тази дата.

С влизането в сила на новия Регламент ще бъде задължително да се укаже мястото, в което са били произведени земеделските суровини.

Това означение може да посочва като място на произход "ЕС" или "не-ЕС", или конкретна държава, във или извън ЕС.

При пласмента на биологични продукти в държава-членка, различна от страната-производител, нерядко се налага използването на допълнително лого - познато на пазара на страната-вносител.

С въвеждането на признатото в целия Европейски съюз лого на биологичните храни, такова дублиране няма да е необходимо. Повече информация относно новото биологично лого на ЕС можете да намерите в секция Често задавани въпроси за логото (en).

Контрол

След приключването на периода на преход към биологично производство, производители и преработватели продължават да са предмет на обстоен ежегоден контрол, който включва:

Контрол на документацията за осъществените покупки и продажби, дневници за здравето на животните т.н.

Възможно вземане на проби
 
Контрол на условията за отглеждане на животните в закрити помещения и открити пространства

Контрол на складове, полета, овощни градини, оранжерии и пасища

Допълнителни инспекции и посещения на място могат да се извършват от контролните органи в случаите, когато се счете, че даден оператор е рисков.


Всяка държава-членка на ЕС има установена система за контрол и определени официални и/или одобрени частни органи за контрол, които осъществяват контрола и сертификацията на биологичното производство.


Неспазване на правилата

В случай на неспазване на изискванията, сертификатът за биологично производство може да бъде отнет, а правото на производителя или преработвателя да предлага "биологични" продукти - отменено.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |