ЕС: Светът вдигна температурата с 4 градуса

20.03.2012 17:12 0 | Прочетена (1584)

Глобалното затопляне на земята ще се повиши с около четири градуса по Целзий при сегашните тенденции въглеродни емисии, заяви главният преговарящ на ЕС по въпросите на климата Артур Рунге-Метцгер, докато някои учени твърдят, че такова едно изменение крие риск от масова гибел.

"Ако се вгледаме внимателно в цифрите на въглеродните емисии, които са на масата в момента, то...твърде вероятно е затоплянето на земята да бъде между 3.8 и 4.2 градуса по Целзий", заяви на 14 март в Брюксел Метцгер, по време на кръгла маса организирана от Френския Институт за Международни Отношения.

Официалният представител на ЕС изненадващо попита Американските и Японските участници на кръглата маса дали страните им са готови да обяснят на индустриите и домакинствата, какво би означавало да се адаптират към промяна на климата с четири градуса и дали са направили разчети на разходите, които ще възникнат в публичния сектор и домакинствата? Япония отказа да се ангажира с втори кръг на ангажиментите по Протокола от Киото, докато САЩ все още не са ратифицирали самия договор. Японските официални лица заявиха, че имат "сериозни съмнения", че настоящите им ангажименти ще са достатъчни, за да се ограничи глобалното затопляне до два градуса по Рамковата конвенция на ООН за борба с изменението на климата.

Дейл Еплер, аташе по въпросите на климата на САЩ за ЕС заяви, че не е запознат с всички проучвания, които касаят населението на САЩ относно климатичните въздействия и последствия от 4-градусово покачване на температурата. Според доклад на базираната в Лондон организация "Роял Съсайъти" в следствие на 4-градусовото глобално затопляне половината от световната земеделска земя ще стане неизползваема, морското равнище ще се повиши с два метра и около 40% от животинските видове ще изчезнат, докато суша и горски пожари ще опустошават земното кълбо.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |