По-скъпо от Лондон чистят Шумен и мирише

25.07.2016 09:35 3 | Прочетена (6323)

       Кметът Любо Джоба отново се прочу - неговият Шумен, който няма и 100 000 души население, се чисти по-скъпо от Лондон. Въпреки разкритията на 19 минути преди 2 седмици за милионните му поръчки, давани на ДПС и кръга на Вълка, той не просто не се сепна, ами удвои цените на чистене. Властта на взема никакви мерки, което сигурно значи, че има някаква предизборна договорка, предполагат местните наблюдатели. Скандалите с боклука продължават да тресат Шумен покрай обществените поръчки, възлагани от кмета Любомир Христов, който според местни общински съветници е направил изключително неизгодна сделка, избирайки нова фирма, която да чисти града. Причината е, че цените на които новият концесионер ще извозва боклуците, са двойно по-високи от тези на предишния, който се грижел за чистотата през последните 15 години. Това става видно от документи, които бяха разпространени от недоволни общинари по време на последните сесии, на които се правеше избора. Въпреки това обаче промяната е факт, а както ПИК писа обществената поръчка бе направена така, че да пасва на профила на само една фирма, при това старият концесионер незаконно бе изключен от възможност за участие (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА)

   „Има документи за доста нарушения. Фирмата, която до момента обслужва града предлага за 2,5 млн. лв. да чисти не само Шумен, но и цели 25 околни села, но въпреки това той намери начин да ги отстрани от конкурса тъй като явно не са негови хора. Сега цените на новата фирма са двойно по-високи и за някои дейности са по-скъпи дори от тези в Лондон, което е скандално”, обясняват запознати с казуса от общината. По думите им действията на Христов, който макар и да бил кандидатура на ГЕРБ на последните местни избори, от години обслужвал само интересите на ДПС и техния кръг от обръчи, били в голям ущърб за общината. В момента градът и околните села били заплашени от екокатастрофа, тъй като тънели в боклуци в жегата, алармират и граждани, изпратили снимки до общинарите. Би Ти Ви също алармира за казуса с репортаж, показващ, че поради смяна на фирмата за извозване на отпадъци, в града няма контейнери и навсякъде е пълно със смет, разнасяна от кучетата, а смрадта била непоносима. Според обищнари проблемите нямало как да се решат скоро, тъй като новата фирма няма достатъчно контейнери, работници и машини, поради липсата на всякакъв предишен опит в дейността. Старата пък по заповед на кмета вече си е прибрала контейнерите и така Христов е оставил града да тъне в боклуци. Предишният концесионер имал 1380 съда за смет, докато новите тепърва щели да купуват 1000, и до момента още няма никакви по улиците на Шумен, пише ПИК. За да се опита да предотврати екокатастрофа в горещините кметът за капак издал и безумно нареждане. Той е спрял подмяната на „цветните контейнери“ за разделно събиране на отпадъци със затворени съдове тип „иглу“ за да може в случай на необходимост и те да поемат част от боклука.

 „Това е скандално, защото тези контейнери са на „ЕкоБулПак“ и са със съвсем различен статут. Тяхното извозване и събиране се плаща от екоминистерството, а не от общината и се прави с екологична насоченост. Нарушение на закона е там да се изхвърлят общи битови отпадъци, а ое повече пък кмет да призовава за това“, шокирани са в Шумен. Единственият отговор на кмета за скандала обаче е следният: „От ръководството на община Шумен се обръщат към гражданите с извинение за неудобствата. От администрацията уверяват, че се прави всичко възможно, за да не се допускат проблеми в сметосъбирането и сметоизвозването. При забелязване на нередности гражданите могат да подадат сигнал на дежурния телефон.“ „Няма логично обяснение на това защо ощетява гражданите и се допусна тази ситуация. Предишния концесионер дори предлагаше безплатно сметоизвозване, зимно поддържане, ръчно и машинно метене с машини от над 150 работници и моторизирано миене и на околните села. Те чистеха града без проблеми, а той ги отстранява със закононарушение, за да си вреди собствени хора – вероятно близки до ДПС ”, разкриват още запознати с машинациите на Христов. Шуменци са категорични, че при така стеклата се ситуация градът няма да се размине с екокатастрофа в жегите и тепърва напрежението около боклука предстои да ескалира.
Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |