ГЕРБ връща шистовия газ

19.03.2012 09:46 0 | Прочетена (1740)

Неприятно е, когато лошите ни прогнози се сбъдват. Както econews коментира неколкократно, правителството няма сериозно намерение да се отказва от шистовия газ. Напротив, гори от нетърпение да махне мораториума. Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма ще постави отново на масата за обсъждане на проблема за проучването и добива на шистов газ у нас. Делян Добрев обяви, че има готовност парламентът да направи нарочна комисия:

"Хубаво би било отново реално да се прецени проблемът с добиването на шистовия газ, аз подкрепям създаването на една комисия в НС, която внимателно и от всички ъгли да огледа този процес. Ние можем да изучим тази тема, а не действие в една или друга посока. В парламента колегите са готови със създаването на подобна комисия.", разкри бъдещият министър на енергетиката в "Неделя 150" по БНР.

„Формално ние не се намираме в криза, но трябва да се обърне много повече внимание на икономиката, на малките и средни предприятия", заяви Добрев.

"Руснаците ни купиха старото оборудване на АЕЦ „Белене" и ние разполагаме с повече от 1 милиард евро, които по най-бърз начин трябва да влязат в българския бизнес", каза още Добрев.

Според него сега отново сме в тежка ситуация, тъй като за пореден път стартира конкурсът за довършване на централата. Той коментира още, че е било взето решение за поръчване на строителството на централа без да се знаят параметрите на строежа и.

"Ние трябва да изложим всички факти пред обществото и да вземем съвместно решение какво правим с тази атомна централа", каза още Добрев.

"Много е важно при един проект, който струва милиарди, да печелиш от него", убеден е той.

„От сутрин до вечер се занимаваме с Белене, а държавата има много по-сериозни въпроси в областта на икономиката", подчерта Делян Добрев.

Относно газовата връзка с Турция Добрев заяви, че ще отпътува затам и се надява до ден-два да има яснота кога ще започне тя, но поне засега страната ни има някои концептуални различия. Връзките ни с Румъния са в много напреднала фаза, само до няколко месеца там ще се направи първа копка, до края на годината това ще стане и в Гърция, със Сърбия преговорите също са в напреднал стадия, заяви Делян Добрев.

По твърденията, че „Набуко" може да се скъси, Добрев каза, че това не ни бърка много, но трябва да преценим коя е най-добрата алтернатива за нас.

С „Горубсо - Мадан" стартирахме процедурата за отнемането на концесията. Ако до 125 дни концесионерът не намери изход за хората, то тогава държавата ще вземе в ръцете си мините.

Надявам се Валентин Захариев да намери бързо решение на проблема.

"След гласуването в парламента в сряда ще има промени в министерството, но засега няма да ги обявявам, заяви още Добрев по повод бъдещия зам. министерски и ръководен състав след сядането му в креслото на Трайков..

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |