Фукушима остава опасна още 50 г.

12.03.2012 10:59 0 | Прочетена (1395)

Още половин век районът на Фукушима ще остане опасен, предупредиха експерти по повод годишнината от ядрената авария в японската АЕЦ. На 11 март 2011 г. сутринта след изключително силно земетресение от 9-а степен по Рихтер и няколко последващи труса, един от нейните реактори се повреди от пробила в него вода и предизвика взривове и огромна социална и екологическа катастрофа в Япония.

Местните власти закъсняха с реакцията, както четвърт век по-рано съветските им колеги в АЕЦ Чернобил, и не осигуриха достъп на чужди експерти до централата в началния момент на аварията. С товва задълбочиха проблема.

Впоследствие се оказа, че причината за нахлуването на вода в реактора е недобрата защита от вълни, която е осигурена на централата по проект. Отговорни за него са американските конструктори, предвили за Тихоокеанския район, известен с чудовищни вълни цунами 3 пъти по-слаба защита, отколкото имаме на нашия АЕЦ Козлудуй, намиращ се до тихия син Дунав.

Апропо, точно американци проявяват интерес към изграждането на седми реактор в българската централа. От 2 години по темата лобира целия приятелски кръг Капитал, чийто говорител е Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма на България.     

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |