Фандъкова: Политици бавят завода за боклук

20.12.2011 08:50 0 | Прочетена (1454)

До края на годината се очаква одобрението за финансиране и на втората фаза от проекта за изграждането на завода за третиране на битовите отпадъци, а забавянето на неговото изграждане се дължи на политизиране на въпроса и на факта, че се засягат различни интереси. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на bTV. Тя подчерта, че трайното решаване на проблема с битовите отпадъци на столицата е в ход. Вестникарски разкрития показаха, че близка до БСП фирма е останала втора в конкурса за инсталациите и това е дало повод да се атакува цялата процедура.

Кметът на София уточни, че целият проект се нарича “интегрирана система за третиране на отпадъци” и вече е започнало изграждането на първата фаза. „През лятото подписах договора за безвъзмездно финансиране за първа фаза, като в момента се строи депото с европейски средства. До края на следващото лято то ще е готово. В същото време започва изграждането и на компостиращите инсталации, които също са от първа фаза", обясни Фандъкова.

Кметът е на мнение, че финансирането и на втората фаза до голяма степен ще дойде от евросредствата и няма са се налага столичани да плащат за изграждането на завода.

Фандъкова увери, че през последните години въпросът с решението на софийския боклук е под наблюдението на Европейската комисия и на Европейския парламент за намаляването на количествата за депониране - насока, в която се работи успешно. По думите й обаче по тази тема много се спекулира и се политизира: „Моята задача е да финализираме процеса с осигуряване на финансирането. Това са безвъзмездни пари, с които ще строим инсталация за години напред".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |