Тома Белев пристана на Алексей Петров

Свързани новини

12.09.2013 14:58 2 | Прочетена (2741)

Лидерът на Зеления октопод и председател на "Зелени Балкани" Тома Белев пристана на Алексей Петров, за който медиите твърдят, че финансира гражданско сдружение "СИЛА".

Тома Белев днес участва в пресконференция заедно с Борислав Райчев, председател на "СИЛА" и още двама членове на сдружението Андрей Раков и Божидар Богданов. Те се обявиха против шистовия газ и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". Екоактивистът е главата на коалицията "За да остане природа в България", в която влизат около 50 сдружения по роднинска линия. ПП "Зелените" участват и в Реформаторския блог, където се представят от Андрей Ковачев. Идеолог на ПП "Зелените" е Петко Ковачев. За тях двамата се твърди, че са близки до кръга "Капитал" и Иво Прокопиев. Те отдавна държат оперативна програма Околна среда, където се представляват от Катерина Раковска, съпруга на лидера на ПП Зелените Андрей Ковачев. Странно защо ли всички средства на ос 3 биоразнообразие, вместо да се дадат на НПО и на общините, са прехвърлени в държавни структури на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите, където зелените имат роднини и партньори – например отклоняваха се към парк Витоша, докато му беше шеф Тома Белев. Тримата имат представители в консултативните съвети на всички европейски програми - Транспорт, регионално развитие, селски райони, човешки ресурси. Тяхната дейност чрез основаните над 50 сдружения и фондации покрива площта на цялата страна, а посредством участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ се създава възможност пряко да се оказва влияние и да се оказва натиск върху всички важни инвестиционни проекти в нашата страна, независимо дали те са частни, или пък публични. В групата влиза и съпругата на Белев Весела Кавръкова, която е представител на WWF за България.
Наскоро Тома Белев изникна в скандал за обществена поръчка за броенето на делфини в Черно море, за което се наложи намесата на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова да я спре. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството, сключи договор без конкурс с италиано-българското обединение "Делфин" само два дни след регистрацията му. Стойността на поръчката е 3.5 милиона лева. Обединение "Делфин" включва "Екологичен център" ЕООД с капитал от 100 лв., което е 100% собственост на "Зелени Балкани" и италианската фирма "Тетис, която е изпълнявала проект в Гърция. На посочените телефони за контакт на Обединение "Делфини", "Екологичен център" и "Зелени балкани", които иматедин и същи адрес за кореспонденция в гр. Пловдив, като управител е посочен Димитър Попов, управител и на други фирми свързани със  "Зелени Балкани". Според регистъра АПИС Тома Белев пък е управител на "Зелени балкани".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |