До 95% от водата се губи по тръбите

23.01.2012 14:30 0 | Прочетена (1500)

Екоминистър Нона Караджова призова българите да се къпят по-малко, за да пестят вода. Всъщност обаче проблемът е на държават, на общините и на техните концесионери, които допускат до 95% от безценната течност да се губят, преди да са стигнали до домовете ни.

В година, която започваме с рекордно ниски запаси от вода, ВИК дружествата в страната си признават, че между 60% и 95% от нея изчезват. Непростимо разхищение на голямото богатство в 21-и век. Анализаторите прогнозират, че не е далеч времето, когато за вода ще се водят войни.

Най-скандален в този смисъл е коментарът на заместник-министъра в МРРБ и бивш шеф на Софийска вода Добри Симидчиев, според когото е добре за нас, че имаме такива загуби.

В противен случай цената на водата щяла да удари в тавана. Трябвало да се правят инвестиции. за негова информация споделяме наблюденията си, че цената на водата днес е десетократно по-голяма, отколкото преди 10 години без да бъде намален дори процент от загубите.

За сравнение посочваме, че в Амстердам, който е плувнал във вода и не е в нашето тежко положение, загубите й са едва 3,5 на сто, а в Берлин е 5,2%. По логиката на Симидчиев излиза, че колегите ни в ЕС са много зле. Ама не са...

снимка: бгнес

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |