Политиката на ЕС за биоенергия увеличава CO2 емисиите

25.10.2012 12:40 0 | Прочетена (1700)

Производството на биоенергия, наложено от ЕС всъщност увеличава газовите емисии и води до ускорено замърсяване на природата, сочи таен доклад на ЕК, публикуван от EurActiv. Всичко това е много важно и за нас, тъй като един от акцентите в новия завод за боклук в София ще бъде именно инсталация за преработка на отпадъците в гориво. Изобщо не говорим и за факта, че голям дял в огромния ръст на цените на храните през последните 5 години се дължи на употребата на растения, които до момента сме използвали само за изхранване, и като източници на енергия.

Биоенергията има дял около 2/3 от общото ВЕИ производство на енергия. Но Центъра за изследвания на ЕК заключи в специален анализ на ситуацията, че в краткосрочен план ефектът за средата е по-негативен, отколкото от традиционните енергоизточници. Оказва се, че горенето на растителност, каквото всъщност представлява въпросното производство, води до “карбонов теч”, при който се отделят всички въглероди, поглъщани от съответните растения по време на живота им.

Учените са въвели дори понятието “карбонов дълг”, за да изчислят разликата между спестените от биоенергията въглеродни емисии и тези, които същата биоенергия отделя сама па себе си. Числото е отрицателно и не е в полза на чистотата на атмосферата. Резултатите от доклада само потвърдиха документ на Европейската агенция по околната среда от 2011 г. “Искаме да правим добро, а се оказва, че несъзнателно увеличаваме въглеродните емисии, време е да се замислим как да избегнем лошите ефекти”, цитиран е професор от агенцията.

“Досега смятахме изгарянето на биомаса за най-лесния и безвреден начин за постигане на заложените за 2020 екоенергийни критерии”, оправдава се Нуша Урбанчич от спецгрупата по транспорт и околна среда в ЕС. “Иронията е, че с ръста на цените на горивата, все повече се засилва интересът към биоенергията и мислехме, че именно тя е точното нещо за транспортната система на Европа в бъдеще”, продължава тя. И завършва сензационно: “Май пак разбрахме, че сме водили политика от типа: първо стреляш, после питаш”.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |