Изобретиха ваксина срещу затлъстяване

Свързани новини

02.10.2012 13:30 0 | Прочетена (1447)

Преди дни на годишната научна среща на Американското дружество на специалистите по затлъстяване (Obesity Society) бяха представени данни за провежданото върху мишки изпитване на ваксина срещу затлъстяването. Ваксината действа на ниво хормона соматостатин, с което се предполага, че скоро ще е възможно и при хората да се контролира телесното тегло.

Учените инжектират затлъстели мишки с ваксината на първия и 22-рия ден и ги проследяват за 6-седмичен период. Докато мишките от контролната група продължават да наддават на тегло, ваксинираните загубват 20% от теглото си още през първата седмица и задържат резултата през следващите 3 седмици при същия режим на хранене.


Различното и уникалното на новата ваксина е, че имунната система не изгражда памет при ваксинирането (както това става при всички останали ваксини). Това означава, че ваксината ще може да се прилага неколкократно (дори многократно) без „привикване“ и всеки път ще води до един и същи ефект – загуба на тегло и задържането му за известно време.


Учените предполагат, че до 1 година ще имат частична яснота по отношение действието на ваксината върху хората и потенциалните й възможни ефекти. Но до възможността ваксината да бъде прилагана върху хора предстоят години научна и клинична работа.


Скептиците не вярват в ефективността на подобна ваксина, тъй като затлъстяването, както диабетът и хипертонията, е мултифакторно заболяване. Остава да изчакаме резултатите от по-задълбочените изследвания.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |