Green Transition Forum 4.0 постави София във фокуса на световните медии – трансатлантическият дебат Шефчович – Кери очерта бъдещето за Зелената сделка

 Зелената сделка

Свързани новини

09.07.2024 15:42 0 | Прочетена (90)

В тридневното събитие се включиха 190 панелисти от 27 страни, над 3200 гости го посетиха

Акредитирани журналисти от над 80 медии от България и чужбина отразиха посланията и ги направиха достъпни за милионна аудитория

 Четвъртото издание на най-големия форум в Централна и Източна Европа, посветен на темата за европейската Зелена сделка Green Transition Forum, събра рекорден брой участници и се утвърди като най-влиятелната платформа за диалог, посветена на Зеления преход. Иницииран и организиран от DIR.BG и 3ENews, форумът позиционира България като активен участник в разговора за бъдещето на ЕС, в център за климатична дипломация, за създаване на политики, в инициатор на дискусията за нарастващата роля на Централна и Източна Европа за един по-конкурентен и иновативен Съюз.

България и Централна и Източна Европа не трябва да се разглеждат като консуматор и ние самите не бива да се възприемаме като жертва на политики. Време е да влезем в ролята на генератор за формирането им. Ние сме не просто на прага, ние живеем в най-мащабната реформа, най-голямата социална, икономическа и технологична трансформация за цялото съществуване на ЕС, а това означава за последните 70 години.

Правим толкова мащабно събитие, коментираме толкова много теми от енергийния преход, зеленото финансиране, декарбонизацията дигитализацията, кръговата икономика, киберсигурността, през зеления транспорт, възобновяемата енергия, иновациите и ИИ, защото искаме хората да разберат колко мащабна е тази промяна. Защото вярваме, че всички важни въпроси трябва да бъдат зададени, всички проблеми – анализирани, всички възможности – оценени, всички добри практики – разказани. За да може животът на всеки българин, на всеки европеец утре, да бъде не просто да бъде различен, а и по-добър.”

Това коментира пред медиите на финала на конференцията Моника Станишева, основател на Green Transition Forum и председател на УС на DIR.BG. Според нея и организаторите от DIR.BG и 3ENews тази година събитието е проведено на още по-високо ниво – като участници, съдържание, теми за дискусия и възможности за създаване на полезни контакти.

“Най-добрата оценка за работата на екипа ни е да видим отново дългогодишни партньори и приятели на Green Transition, които споделят за стартирани и вече реализирани проекти в рамките на форума. Освен да повдигаме въпроси и да въвличаме институциите в разговор за Зелената сделка, нашата амбиция е да създаваме съобщност от хора в бизнеса – зелените шампиони, с които заедно да променяме средата. В годините събитието се утвърди в страните от Централна и Източна Европа, но с трансатлантическия дебат между вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович и специалния пратеник по климата на президента на САЩ Джон Кери, София се появи в световните медии. Веднага след европейските избори и в навечерието на важния Европейски съвет първо у нас започна дискусията за бъдещето на Зелената трансформация”, сподели Станишева.

Организаторите посочиха още, че в 30-те панела на тазгодишното издание са участвали над 190 панелисти от 27 страни България, Австрия, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Дания, Италия, Израел, Йордания, Канада, Кипър, Косово, Литва, Люксембург, Мексико, Норвегия, Перу, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Украйна, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

Сайтът Greentransition.bg има над 24 000 посещения през последния месец, а 31 милиона импресии са излъчени в групата на DIR.BG. Събитието беше отразено в над 80 медии от България и чужбина – 370 публикации и репортажи, видени от над 5 800 000 души.

Партньори на Green Transition Forum 4.0 бяха 42 български и мултинационални компании, които за пореден път се включиха с идеи и изразиха своята позиция наравно с представителите на българските и европейските институции.

 

Високо ниво и силна подкрепа на ЕК за Green Transition Forum 4.0

Паралелно на важните дискусии на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, София започна разговора за бъдещето на Зелената сделка с участието на Изпълнителния вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт г-н Марош Шефчович.

Обвързаността на трите световни трансформации – зелена, дигитална и демографска, наложи двата актуални акцента на тазгодишното издание на форума – иновациите и изкуствения интелект, както и пазарът на труда и професиите на бъдещето. Специални гости по новите теми бяха комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илияна Иванова и комисарят по работни места и социални права Никола Шмит.

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели споделиха Курт Вандерберге – генерален директор на ГД „Действия по климата“, Чарлина Вичева генерален директор на ГД „Морско дело и рибарство“, Марк Льометр – генерален директор на ГД „Научни изследвания и иновации“, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД „Енергетика“, Илияна Цанова – заместник генерален директор на ГД „Бюджет“, Михаил Димитру – заместник генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, Симеона Манова – член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Ферейра и Исидро Ласо – член на кабинета на комисаря по транспорт Валеан.

Специално организираните от страна на Представителството на ЕК у нас кръгли маси в рамките на форума също допринесоха за размяната на гледни точки и дадоха отговори на предизвикателствата пред бизнеса при кандидатстване по европейските програми.

 

Позицията на страната представиха президентът Румен Радев и 7 министри от българското правителство

За трета поредна година форумът Green Transition беше открит от президента на Република България Румен Радев. Позицията на кабинета изразиха при участието си в панелите министърът на финансите Людмила Петкова, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, министърът на земеделието и храните Георги Тахов, министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, министърът на икономиката и индустрията Петко Николов и министърът на електронното управление Валентин Мундров.

В дебата за енергийната свързаност се включиха и министрите на енергетиката на Румъния – Себастиан – Йоан Бурдуя и на Молдова – Виктор Парликов.

 

Специален панел за Украйна с участието на Росен Плевнелиев и Виктор Понта

Прагматични решения, мобилизиране на финансови ресурси, защита на инвеститорите и спешна помощ за украинците преди зимата – това бяха част от тезите на панелистите в дискусията „План за сигурност на ЕС: Приоритизиране на развитието и устойчивостта на Украйна”. В разговора се включиха Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.), Виктор Понта – министър-председател на Румъния (2012-2015 г.), Дирк Бушле – заместник-директор на Секретариата на Енергийната общност, отговарящ за Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, Джо Филипс – старши експерт „Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ“, председател на SFT, Максим Бондаренко – главен изпълнителен директор, UkrainInvest, Христо Панчев от „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа и координатор в инициативата за Зелено Възстановяване на Украйна, Матю Брайза  бивш служител на Белия дом и на Държавния департамент на САЩ. 

 

Участието си за догодина потвърдиха много от панелистите, форумът получи покана за партньорство от Букурещ

„Вече имаме много идеи за обхвата и темите на Green Transition Forum 5.0. Планираме да разширим говорителите си с покани към технологичните гиганти, правителствата на страните членки на ЕС и новите европейски комисари. Ще предоставим на партньорите си и на участниците в събитието още възможности за създаване на контакти и съвместни проекти. Развълнувани сме да мислим за партньорств<

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |