Хипопотамите могат да се издигат във въздуха: Проучване

09.07.2024 09:56 0 | Прочетена (91)

Хипопотамите, които тежат около 1,5 тона, са способни да се издигат във въздуха - но само за много кратък период от време, откриха учени от Кралския ветеринарен колеж (RVC) в Лондон.

Те споделят своите открития в статия, озаглавена "Модели на стъпване и параметри на крачката на обикновения хипопотам (Hippopotamus amphibius) на сушата", публикувана в научното списание PeerJ.

Според статията хипопотамите могат да останат във въздуха до 0,3 секунди, когато тичат с пълна скорост.

"Най-значимите ни открития са, че хипопотамите обикновено потичват (независимо дали вървят или бягат) и използват въздушна фаза, когато бягат бързо", се казва в статията. Подобен начин на придвижване не е характерен за други големи сухоземни животни като слонове, носорози или коне, се казва още в статията.

Ученият стига до заключението, след като анализира видеоклипове, показващи 169 цикъла на движение от общо 32 хипопотама, заснети в "екстремни" ситуации, като например опити за бягство от лъвове или носорози, или проявяващи агресия един към друг, или към хора и превозни средства. Проучваните животни прекарват около 15 % от всяко движение, без да докосват земята, се казва в статията.


Мария Пейчева

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |