Тези ултрапреработени храни могат да съкратят живота ви: Проучване

08.07.2024 10:39 0 | Прочетена (118)

Според ново, непубликувано проучване, проведено сред над 500 000 души, които изследователите са проследявали в продължение на почти три десетилетия, консумацията на по-големи количества ултрапреработени храни може да съкрати продължителността на живота с повече от 10 %.

След коригиране на данните рискът нараства до 15 % за мъжете и 14 % за жените, казва водещият автор на изследването Ерика Лофтфийлд, изследовател в Националния институт по рака в Бетезда, Мериленд.

Запитани за консумацията на 124 храни, хората от горния 90-ти персентил на консумация на ултрапреработени храни заявили, че прекалено преработените напитки са начело на списъка им.
"Диетичните безалкохолни напитки бяха основният фактор, допринасящ за консумацията на ултрапреработени храни. На второ място бяха сладките безалкохолни напитки", каза Лофтфийлд. "Напитките са много важен компонент от диетата и от приноса към свръхпреработените храни".

 Проучването установява, че на следващо място по популярност се нареждат рафинираните зърнени храни, като например ултрапреработените хлябове и хлебни изделия.

"Това е още едно голямо, продължително кохортно проучване, което потвърждава връзката между консумацията на ултрапреработени храни (UPF) и смъртността от всички причини, особено от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2", казва Карлос Монтейро, почетен професор по хранене и обществено

 здраве в Университета на Сао Пауло в Бразилия, в имейл.

Монтейро въвежда термина "ултрапреработени храни" и създава системата за класификация на храните NOVA, която освен хранителните вещества разглежда и начина на производство на храните. Монтейро не е участвал в проучването, но няколко членове на класификационната система NOVA са съавтори.

Системата за класификация NOVA подрежда храните от минимално преработени - цели храни като плодове и зеленчуци, през преработени храни като деликатеси и колбаси, до ултрапреработени. Ултрапреработените храни съдържат съставки, "които никога или рядко се използват в кухнята, или класове добавки, чиято функция е да направят крайния продукт по-вкусен или по-привлекателен", според Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Списъкът на добавките включва консерванти, за да се противопоставят на плесени и бактерии; емулгатори, за да не се отделят несъвместими съставки; изкуствени оцветители и багрила; агенти против разпенване, набухватели, избелващи, желиращи и глазиращи агенти; както и добавена или променена захар, сол и мазнини, предназначени да направят храната апетитна.

 Рискове за

 здравето, свързани с преработените меса и безалкохолните напитки

В предварителното проучване, представено в неделя на годишната среща на Американското дружество по хранене в Чикаго, са анализирани данни за храненето, събрани през 1995 г. от близо 541 000 американци на възраст между 50 и 71 години, които са участвали в проучването на диетата и

 здравето на Националния институт по здравеопазване на САЩ и AARP.

Изследователите свързват данните за храненето с нивото на смъртност през следващите 20-30 години. Според проучването в сравнение с хората от долните 10 % от консумацията на свръхпреработени храни, хората, които са консумирали най-много свръхпреработени храни, е по-вероятно да умрат от сърдечно заболяване или диабет. За разлика от други проучвания обаче изследователите не са установили повишаване на смъртността, свързана с рак.

 Според Лофтфийлд някои ултрапреработени храни са по-рискови от други: "Силно преработеното месо и безалкохолните напитки са няколко от подгрупите на ултрапреработените храни, които са най-силно свързани с риска от смъртност."

Диетичните напитки се считат за ултрапреработени храни, тъй като съдържат изкуствени подсладители като аспартам, ацесулфам калий и стевия, както и допълнителни добавки, които не се съдържат в цели храни. Диетичните напитки са свързани с по-висок риск от ранна смърт от сърдечносъдови заболявания, както и с появата на деменция, диабет тип 2, затлъстяване, инсулт и метаболитен синдром, който може да доведе до сърдечни заболявания и диабет.

Диетичните насоки за американците в САЩ вече препоръчват ограничаване на подсладените със захар напитки, които са свързани с преждевременната смърт и развитието на хронични заболявания. Проучване от март 2019 г. установи, че при жените, които пият повече от две порции дневно сладки напитки - определени като стандартна чаша, бутилка или кутия - рискът от преждевременна смърт се увеличава с 63% в сравнение с жените, които ги пият по-малко от веднъж месечно. При мъжете, които са правили същото, рискът се е увеличил с 29%.

Преработените меса, като бекон, хотдог, колбаси, шунка, говеждо месо, джърки и деликатеси, също не се препоръчват; проучвания свързват червените и преработените меса с рака на червата и стомаха, сърдечните заболявания, диабета и ранната смърт по всякаква причина.

"Доказателствата от това ново проучване показват, че преработеното месо може да е една от най-нездравословните храни, но хората не са склонни да възприемат шунката или пилешките хапки като ултрапреработена храна", казва в изявление Роузи Грийн, професор по околна среда, храни и

 здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Тя не е участвала в проучването.

Проучването установява, че хората, които консумират най-много ултрапреработени храни, са по-млади и по-тежки и като цяло имат по-лошо качество на хранене от тези, които консумират по-малко ултрапреработени храни. Въпреки това повишеният здравен риск не може да се обясни с тези различия, тъй като дори хората с нормално тегло и по-добър хранителен режим също са изложени на известен риск от ранна смърт от ултрапреработени храни, установява проучването.


 

Източник: CNN


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |