Златото се намира все по-трудно: Браншова организация

11.06.2024 09:47 0 | Прочетена (116)

Според Световния съвет по златото (WGC), цитиран от CNBC, златодобивната индустрия се бори да поддържа ръст на производството, тъй като намирането на находища на жълтия метал става все по-трудно.

Данните на браншовата асоциация показват, че производството в мините се е увеличило едва с 0,5% през 2023 г. в сравнение с година по-рано.

През 2022 г. ръстът е бил 1,35% в годишно изражение, докато година по-рано се е повишил с 2,7%.

„През 2024 г. наблюдаваме рекордно производство на рудници през първото тримесечие, което се е увеличило с 4% на годишна база“, заяви главният пазарен стратег на WGC Джон Рийд пред CNBC, добавяйки: „Но по-голямата картина, според мен, за производството на мини е, че на практика то достигна плато около 2016 г., 2018 г. и оттогава не сме виждали ръст.“

Според Рийд става все по-трудно да се откриват нови златни находища по света, тъй като много перспективни райони вече са проучени.

Той изтъкна, че мащабният добив на злато е капиталоемък и изисква значителни проучвания и разработки. Отнема средно от 10 до 20 години, преди една мина да е готова за производство, каза пазарният стратег и добави, че само около 10% от откритите находища съдържат достатъчно залежи, за да оправдаят добив.

 Освен това получаването на правителствени лицензи и разрешителни, необходими на минните компании за започване на дейност, може да отнеме няколко години.

Много минни проекти в отдалечени райони изискват изграждане на инфраструктура като пътища, електрозахранване и водоснабдяване, отбелязва Рийд.

„Все по-трудно е да се намери злато, да се издаде разрешение, да се финансира и да се експлоатира“, каза той.

Според доклада в историята са добити около 187 000 метрични тона злато, като още 57 000 тона все още не са изкопани.

Цената на златото достигна рекордни стойности миналия месец, като се повиши до близо 2450 долара за тройунция в резултат на нарастващото геополитическо напрежение в световен мащаб.

В понеделник благородният метал се търгуваше за 2330 долара за тройунция.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |