Кърлежи чудовища се разпространяват в Европа

Кърлежи чудовища се разпространяват в Европа
05.06.2024 13:42 0 | Прочетена (95)

Според съобщения в медиите в Европа се разпространява вид кръвосмучещ паразит, който може да пренася смъртоносно заболяване.

Кърлежите от вида Hyalomma, описвани от медиите като „кърлежи чудовища“, са известни с това, че пренасят сериозни заболявания като Кримско-конгоанска хеморагична треска Конго. Някои видове от този род са до четири пъти по-големи, по-агресивни и по-подвижни от обикновените дървесни кърлежи.

Открити предимно в Северна Африка и Азия, паякообразните са останали незабележими в Европа в продължение на десетилетия, сочат проучванията. Възможно е обаче по-високите от средните температури на континента да са улеснили разпространението му в Южна Европа и в по-хладни страни.

Кримско-конгоската хеморагична треска се проявява със симптоми като висока температура, мускулни болки, замаяност, чувствителност към светлина, коремни смущения, диария, повръщане, а в тежки случаи и кървене. Според полската новинарска телевизия TVP World учени от Варшавския университет определят смъртността сред заразените с вируса на 10-60 % и предупреждават, че няма лечение.

Според таблоида „Сън“ британските туристи са били предупредени за „чума“ от „чудовищни кърлежи“, които нападат горещите точки за почивка в Испания и Италия. Кърлежите са в активен стадий на възрастните главно от април до юли.

Испанската област Каталуния е особено засегната от бързото разпространение на паразита. От 36 общини в столичния район на Барселона 28 са регистрирали „масово присъствие“ на буболечката. Друго огнище на Hyalomma е регистрирано в северната италианска провинция Триест.

Някои видове кърлежи са намерили път към по-хладни климатични зони, като Германия, Австрия и Финландия. Здравните експерти в Полша предупредиха, че огромните кърлежи скоро могат да достигнат границите на страната.

Липсата на контрол върху дивите животни, като диви свине и зайци, които са гостоприемници на кърлежите, също е посочена като причина за разширяването на популацията. Паразитите се разпространяват и чрез мигриращите птици и добитъка.

Неотдавнашно проучване, ръководено от Университета в Сарагоса, Испания, установи, че пробите, събрани в Барселона и град Тарагона, са носители на вируси, които нямат отношение към здравето на хората или животните. Въпреки това проучването подчертава значението на вземането на предпазни мерки, за да се избегне ухапване от кърлежи Hyalomma.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |