Зелените подкрепят ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Зелените подкрепят ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите
29.04.2024 11:19 0 | Прочетена (412)

Седмица след изпратения от съпредседателя на политическа партия “Зелено движение” Тома Белев призив за президентско вето върху лобистките поправки в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) днес президентът Румен Радев издаде указ, с който по силата на чл. 101 от Конституцията връща текста за повторно обсъждане в Народното събрание (НС).

Мотивите в президентското вето са изключително силни и отразяват напълно представените в гражданските писма и петиции аргументи срещу приетите преди малко повече от седмица от ГЕРБ, ДПС и ИТН незаконни поправки в ЗНИ, с които бяха променени и още три други закона - Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

Припомняме, че поправките бяха прокарани чрез невиждано бързо и незаконно изменение между първо и второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите, без да бъдат обсъдени в ресорните комисии в НС и с ресорните министерства и без обществено обсъждане. Бе проведено и извънредно заседание в късната петъчна вечер на 19 април като текстовете бяха приети само с 96 гласа "за".

С тези промени се осигуряваше т. нар. “бърза писта” за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.). Това става обаче не чрез увеличаване капацитета на държавните институции за вземане на бързи и законообразни решения, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите.

Вероятно скритата цел е по-бързото и безпроблемното усвояване на бюджетните и европейските средства за тези проекти от приближени на партиите фирми.


Сега единственият риск спорните поправки в ЗНИ да бъдат прегласувани е, ако законът бъде включен за ново обсъждане в утрешното или в друго извънредно заседание на това НС до закриването му след изборите. Ако това се случи, вероятно отново ще има спонтанен граждански протест, много по-масов от предишния.


Дори и при връщане на текста в зала, ветото е сериозен удар срещу внесените през задната врата поправки в ЗНИ на ГЕРБ и ДПС, защото съгласно чл. 101, ал. 2 от Конституцията върнатият за прегласуване закон може да бъде приет повторно само с мнозинство от поне 121 гласа. Тъй като ГЕРБ, ДПС и ИТН имат само 116 депутата, това означава, че ако ПП-ДБ, БСП, Възраждане и независимите депутати единодушно подкрепят президентското вето, незаконните поправки ще пропаднат напълно!


 

Единственият законосъобразен начин ЗНИ, ЗООС, ЗУТ и ЗЕВИ да бъдат променени е чрез внасянето на въпросните депутатски предложения по регламентирания в Правилника на НС ред - чрез отделен законопроект, който да бъде подложен като всички други законопроекти на обществено обсъждане, съгласуване с институциите, разглеждане от компетентните комисии в НС, както и чрез гласуване на първо и второ четене.


 

С връщането на ЗНИ за ново обсъждане и прегласуване се избягва риска от нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия за нарушаване на редица регламенти и директиви, както и от спиране на европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за всички национални проекти, които незаконните промени засягат.


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |