Украйна внезапно се отказа от сделката за Черно море

Украйна внезапно се отказа от сделката за Черно море
18.04.2024 10:58 0 | Прочетена (512)

След двумесечни преговори през март Русия и Украйна почти са постигнали ново споразумение за корабоплаване в Черно море, но Киев внезапно се е отказал от него, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса.

Маршрутът за превоз на товари е без официално споразумение от юли 2023 г., когато Москва отказа да поднови първоначалната Черноморска инициатива за зърно с посредничеството на Турция и ООН. Русия заяви, че САЩ и ЕС не са спазили своята част от споразумението, блокирайки износа на руски храни и торове.

Последните разговори бяха проведени с посредничеството на Турция по инициатива на ООН, а според източници на Ройтерс миналия месец е постигнато предварително споразумение за "гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море".

Те заявиха, че макар Киев да не е подписал официално, той се е съгласил, че президентът Реджеп Тайип Ердоган може да обяви споразумението ден преди местните избори в Турция на 31 март, като пактът ще влезе в сила веднага след оповестяването му.

 "В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена."Според проекта, видян от Ройтерс, Анкара е посредничила при сключването на споразумения между Москва и Киев "за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговските кораби в Черно море" в съответствие с морските конвенции.

Гаранциите нямаше да се прилагат за "военни кораби, граждански плавателни съдове, превозващи военни стоки", освен в случаите, когато това е договорено от всички страни, се посочва в копието на документа.

Според проектоспоразумението Русия и Украйна трябваше да предложат гаранции за сигурност на търговските кораби в Черно море, като се задължат да не ги атакуват, задържат или претърсват, при условие че са без товар или са декларирали невоенен товар.

Причините за оттеглянето на Киев не са ясни, но президентът Владимир Зеленский обвини Русия, че по време на първоначалното споразумение се е насочила към инфраструктурата за износ на зърно, като по този начин е изложила на риск уязвими държави.

Говорейки пред репортери по-рано тази година, руският външен министър Сергей Лавров отрече Москва някога да е атакувала украински кораби в Черно море по време на сделката за зърно. Една от причините Москва да не се върне към Черноморската зърнена инициатива беше злоупотребата на Киев с корабния проход по време на споразумението, каза той.

Украинците използваха тези свободни и сигурни проходи, за да изстрелят оръжията си под формата на морски безпилотни летателни апарати", нанасяйки щети на руски кораби и пристанища, заяви Лавров. Той добави, че по силата на старото споразумение само 3% от изпратеното украинско зърно е отивало в страни от списъка на Световната продоволствена програма на ООН с най-нуждаещите се държави.

Оттогава Москва е дарила 200 000 тона зърно на шест африкански държави, като последните пратки са пристигнали през януари тази година.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |