Вашингтон иска незаконно да сложи ръка на над 1 млн. кв. км морска територия в Арктика и Берингово море: Москва

01.04.2024 10:31 0 | Прочетена (128)

Москва не признава опитите на Вашингтон да предяви незаконни претенции на над един милион квадратни километра морска територия, включително в Арктика и Берингово море, заяви руското външно министерство

Руски представители информираха за това Съвета на Международния орган по морското дъно.

Съветът в момента заседава в Кингстън, Ямайка, и работи съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. (UNCLOS).

САЩ "едностранно се опитват да намалят площта на морското дъно, която е под юрисдикцията на Органа, а оттам и на цялата международна общност", се казва в изявление на руското външно министерство.

Държавният департамент на САЩ обяви проекта си за "разширен континентален шелф " през декември 2023 г., като претендира за юрисдикция на около един милион квадратни километра извън териториалните си води. Конвенцията на ООН за морско право (UNCLOS) позволява предявяването на морски претенции на разстояние до 200 морски мили (370 км) от брега в световния океан.

"Тези едностранни стъпки на САЩ не съответстват на правилата и процедурите, установени от международното право", заяви руското външно министерство, като отбеляза, че "блокира последния опит на Вашингтон да използва Конвенцията от 1982 г. изключително за прокарване на собствените си интереси".

UNCLOS допуска възможността за разширяване на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на дадена държава, ако тя може да докаже, че континенталният шелф се простира отвъд границата от 200 мили, но страните трябва да подадат петиция по съответните канали, както направи Русия през 2015 г.

 Москва обвини Вашингтон, че "се фокусира върху правата си и напълно пренебрегва задълженията си", когато става въпрос за международното право. Въпреки че участва в създаването на UNCLOS, САЩ никога не са я ратифицирали.

Според руското външно министерство нотата, в която Москва отказва да признае претенциите на САЩ за континентален шелф, вече е била предадена на Вашингтон "по двустранни канали".

Картите, публикувани от Държавния департамент, показват, че САЩ претендират за територия в шест района, включително в Арктика и Берингово море по морската граница с Русия. Претенциите в Арктика се простират на 350-680 морски мили отвъд 200-милната линия, а претенциите в Берингово море - на около 340 морски мили на изток.


 

Вашингтон иска да си присвои и части от морското дъно северно от Марианските острови в Тихия океан, както и край западното крайбрежие на Калифорния.


 

В Атлантическия океан САЩ претендират за широка ивица морско дъно отвъд линията от 200 мили, както и за два участъка от Мексиканския залив по границата с Мексико и Куба.


 

 


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |