Срутването на мост в Балтимор наруши веригите за доставки в САЩ

28.03.2024 09:53 0 | Прочетена (142)

Очаква се срутването на моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, който прекъсна океанските маршрути към основното пристанище на града, да доведе до сериозни смущения в местния транспорт и логистика, което ще има отражение върху глобалните вериги за доставки.

Четирилентовият мост се срути във вторник, след като беше ударен от регистрирания в Сингапур контейнеровоз Dali, управляван от датския корабен гигант Maersk. В резултат на инцидента голяма част от моста с дължина 1,6 мили (2,6 км) се срути в река Патапско, като множество превозни средства паднаха на близо 55 метра във водата.

Построен през 70-те години на миналия век, мостът "Франсис Скот Кий" се простира над река Патапско и е единственият път, който свързва деветото по големина външнотърговско пристанище на САЩ с океана. Пристанището на Балтимор е най-натовареният морски терминал в страната за износ на превозни средства.

Според губернатора на Мериленд Уес Мур никое друго пристанище в страната не внася повече превозни средства от Балтимор, като годишно на терминалите му влизат и излизат до 850 000 леки и лекотоварни автомобила. Частите, използвани при сглобяването на автомобилите, също преминават през пристанището или по моста.

Основният транспортен център на Източното крайбрежие обработва и значителни количества въглища. През второто тримесечие на 2023 г. съоръженията на пристанището са имали втория по големина капацитет за износ на въглища, сочат данни, проследени от S&P Global.

Съобщава се, че десет кораба са заседнали в пристанището, без да могат да го напуснат, тъй като срутеният мост е обхващал единствения път за влизане и излизане от пристанището. Други 30 малки товарни кораба, влекачи и други плавателни съдове също са в капан в пристанището. Близо 40 кораба, пътуващи към Балтимор, са били принудени да се пренасочат.

Коментирайки трагедията, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че мостът е жизненоважен за икономиката, като се позова на опасенията за трафика и работните места, свързани с пристанището. Той отбеляза, че пристанището осигурява около 15 000 работни места и че над 30 000 превозни средства използват моста всеки ден.След инцидента властите затвориха пристанището за движение на кораби.


 

 


 

 


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |