Хапче обръща стареенето при кучетата: Професор от Харвард

11.03.2024 10:18 0 | Прочетена (121)

Професор от Харвард продава хапче, за което твърди, че доказано "обръща стареенето" при кучетата.

Д-р Дейвид Синклер, генетик и изследовател на дълголетието, е основател и съсобственик на хапчето Animal Biosciences - мека дъвка с вкус на говеждо месо, която се дава на кучетата три пъти дневно.

Макар че лекарството се продава в САЩ от повече от година, то едва сега придобива широка популярност, след като Синклер заяви в предаването X, че е доказано, че то "обръща стареенето" при кучетата.

Други учени обаче твърдят, че твърдението му е "95 процента глупост" поради проблеми с проучването.

Данните, които Синклер използва в подкрепа на твърденията си, са публикувано миналата седмица предварително проучване, което не е било рецензирано.

Таблетката, наречена LeapYears, е показала малко подобрение на когнитивните функции на кучетата след тримесечно лечение - ефект, който по-късно е изчезнал.

Добавката е комбинация от прекурсор на NAD+ и сенолитик.

NAD+, известен също като никотинамид аденин динуклеотид, е ензим, който се намира във всички живи клетки и е от ключово значение за метаболизма. Той е в изобилие при децата, подхранва метаболизма и изглежда поддържа клетките свежи.

Количеството на ензима в организма ни намалява с възрастта. Според изследванията с намаляването му се увеличава рискът от развитие на заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Добавката за кучета действа на клетъчно ниво, за да възстанови здравето на кучетата, като повишава производството на NAD+ и изчиства увредените клетки, твърди Синклер.

Остарелите клетки изразходват количества NAD+, което намалява резервите на клетките.
'LeapYears подпомага естественото изчистване на клетките, които вече не функционират правилно, като оставя място за по-здравите, които използват NAD+ по-ефективно. Това е единствената добавка за кучета, която се насочва и премахва остарелите, увредени клетки, за да помогне на кучетата да остареят по-добре.

През годините ензимът НАД+ предизвиква вълнение, като десетки учени твърдят, че разполагат с доказателства, че НАД+ забавя стареенето при животните, като стимулира създаването на нови клетки, и също толкова много критици твърдят, че доказателствата са слаби.

 Ричард Милър, изследовател по въпросите на дълголетието в Мичиганския университет, заяви пред STAT, че твърденията на Animal Bioscience и д-р Синклер са "95 процента лъжа".

Той изтъкна, че в проучването не е извършено правилно рандомизиране на животните, тъй като кучетата в различните тестови групи не са започнали с еднакъв среден резултат на теста за познание.

В проучването са участвали 59 кучета и е било тествано въздействието на лекарството в сравнение с плацебо върху показатели за стареене, включително когнитивни функции, ниво на активност и подвижност.

Разлика е установена само при когнитивната функция, докато нивото на активност и подвижността са еднакви в групите с лечение и плацебо.

Цената на хапчето е до 117 долара за един месец.

Междувременно Loyal, биотехнологична компания от Сан Франциско, получи миналата година потвърждение от FDA, че данните за нейното хапче за кучета LOY-001 потвърждават "разумните очаквания за ефективност"

 

Източник: DailyMail

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |