Съдът върна на прокуратурата делото за Варненското езеро заради неточности

15.02.2024 11:07 0 | Прочетена (189)

Поради допуснати нарушения Окръжният съд във Варна върна на прокуратурата обвинителения акт за замърсяването на Варненското езеро, съобщи БНТ.

От прокуратурата също изразиха съгласие, че ход на съдебното следствие не следва да се дава поради наличие на неточности в обвинителния акт. Обвиняемите са трима, сред които бившият кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води.

На бившия кмет е повдигнато обвинение, че като длъжностно лице не е направил необходимото за решаване на проблема и това е довело до щети в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Съдът не допусна за съвместно разглеждане предявените от Министерството на финансите и Община Варна граждански искове, тъй като това би затруднило провеждането на наказателното производство.

Тръбопроводът за отпадни води, който минава през Варненското езеро, е изграден през 2011 г. с европейски средства. По проект е трябвало да бъде вкопан, а не положен на дъното. През 2015 година котвата на кораб нарушава целостта на тръбата. След сигнал от ВиК-Варна е назначена комисия за извършвнане на проверка, която констатира, че тръбопроводът наистина е прекъснат.

Досъдебното производство по случая е образувано през 2020 г. Разследването приключи на 2 октомври миналата година, като през декември прокуратурата внесе обвинителния акт в Окръжен съд – Варна.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |