ЕксПП-депутат разби К.Петков за "частния му плаж" Корал

14.02.2024 16:03 0 | Прочетена (135)


Единственият депутат - антикорупционер в ПП Александър Дунчев, ексшеф на Агенцията по горите, който заради принципите си беше изгонен от Промяната, остро разкритикува личния закон на Кирил Петков за плажа Корал, който той смята за свой, а семейството му притежаваше незаконна постройка недалеч. Екологът го направи експертно в своя ФБ: "Наистина ли са "голям успех" промените в ЗУЧК за трите плажа Корал, Иракли и Карадере, или са пагубна сделка за сметка на Черноморието и дори държавата?

Решете сами:
1. Законопроектът бе внесен, за да реши една лична кауза на един от вносителите, а не за да спре застрояването на морето. Затова законът не бе съгласуван с гражданските организации, които се борят и защитават Черноморието години наред.
2. А благодарение точно на тези организации беше разкрита и спряна част от сделката - пар. 9 и 10 бяха оттеглени, защото целяха връщането на бетона по морето чрез схемата "Дюни-гейт" от 2013 г.
3. Доказателство за лобизъм, освен това, че единият вносител ползва плажа Корал като личен, е и факта, че не направи нищо да бъдат подкрепени обществените предложения за по-адекватна защита на цялото Черноморие.
4. А вносители ББ и ДП, които са фенове на бетона, със сигурност са спазарили "защитата" на трите плажа за някоя мега схема, като вкарването на Деси в Конституцинния съд или запазването на министъра на ДПС след футболния погром.
5. Най-лошото е, че според анализа на Тома Белев, съпредседател на ЗД и експерт на Зелени закони, с безкритичното и на крак прокарване на промените в ЗУЧК за трите пража, партньорите в "сглобката" с няколко хитри маневли уредиха да продължи увреждането на два вида дюни, да не спира унищожаването на плажове чрез спорни концесии и строежи, както и да се възстанови застрояването на крайбрежието в зона “Б" чрез незаконни подробни устройствени планове.
6. Да не говорим, че "защитата" на трите еко-плажа може и да пропадне с гръм и трясък, ако държавата не намери между 200 и 400 млн. лв. да обезщети собствениците на имоти в буфера от 500 м. И да ги обезщети за какво?! Че са заграбили с далавери бивши държавни и общински имоти за жълти стотинки, и после чрез корупция са си прокарали разрешителни без екооценки??
И този опит за популизъм е разкрит"

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |