За първи път снимаха новородена голяма бяла акула край бреговете на Калифорния

06.02.2024 10:00 0 | Прочетена (434)

Първата гледка на новородена голяма бяла акула е разкрита в ново изображение, което заснема изцяло белия хищник, метър и половина, плуващ по крайбрежието на Калифорния.

Смята се, че новородената голяма бяла акула е била само на няколко часа, когато учените я забелязват само на 300 метра от плажа в Санта Барбара.

Изследователи от Калифорнийския университет - Ривърсайд заснеха удивителната снимка, която разкрива, че новороденото е свалило ембрионалния си слой.

Мястото, където големите бели акули раждат, винаги е било загадка, тъй като учените не са могли да проследят местоположението им, но на 9 юли 2023 г. късметът се усмихва на двама режисьори, които сканират района за акули.

"Мястото, където белите акули раждат, е един от свещените граали в науката за акулите", казва режисьорът на филми за дивата природа Каролс Гауна, който прави снимките заедно с докторанта от Калифорнийския университет в Ривърсайд Филип Стърнс, предаде DailyMail.

"Никой досега не е успял да определи къде се раждат, нито пък е виждал новородено бебе акула живо.

"Има мъртви бели акули, намерени в мъртви бременни майки. Но нищо подобно.

Гауна от години наблюдава крайбрежието на Санта Барбара и е заснел вероятни бременни големи бели акули, но макар районът да е предлаган като възможно място за раждане, за първи път има доказателства.

Двамата създатели на филма признават, че изхвърлянето на акулата може да е било състояние на кожата, но не вярват, че това е така, тъй като досега не е съобщавано за този вид акули.

Ако това е, което видяхме, то тогава и това е монументално, защото никога не е съобщавано за подобно състояние при тези акули - каза Гауна.

 

 

 


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |