Фермери блокираха Европарламента в Брюксел

01.02.2024 10:34 0 | Прочетена (223)

Фермери блокираха рано тази сутрин периметъра около Европейския парламент в Брюксел.

Пространството около пл. "Люксембург", до който са разположени сградите на ЕП, е недостъпно за всякакви превозни средства, включително и велосипеди. Очаква се днес да бъде пикът на протестите им по време на заседанието на европейските лидери.

Един от надписите на тракторите гласи: "Вашата чиния е нашата битка".

В сряда фермерите блокираха още пътни артерии в Белгия, Франция и Италия, като се опитаха да прекъснат търговията в големи пристанища и други икономически центрове. В навечерието на важна среща на върха на Европейския съюз те се насочиха към Брюксел, за да настояват за по-добри цени на продукцията си и по-малко бюрокрация в работата си.

Въпреки че дните на нарастващо недоволство бяха до голяма степен мирни, френската полиция арестува 91 протестиращи, които в сряда нахлуха на най-големия пазар за храни в Европа, съобщи началникът на полицията в Париж. Бронирани автомобили блокират входовете на обширния обект в Рунгис, южно от френската столица.

Протестите имаха непосредствено въздействие в сряда- Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, обяви планове за предпазване на фермерите от евтиния износ от Украйна по време на война и за разрешаване на фермерите да използват някои земи, които са били принудени да лежат в угар по екологични причини.

Плановете все още трябва да бъдат одобрени от 27-те държави членки на блока и от Европейския парламент, но те представляват внезапна и символична отстъпка.


Снимка: АР


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |