Дишането допринася за глобалното затопляне: Проучване

Илюстративна снимка

Свързани новини

28.12.2023 10:09 0 | Прочетена (135)

Според проучване, публикувано в PLoS One, човешкото дишане допринася за глобалното затопляне. Авторите твърдят, че приносът на човешкото дишане за изменението на климата е подценен и заслужава по-нататъшно проучване.

След като измерват газовия състав в издишания въздух на 328 участници в проучването, изследователите стигат до заключението, че човешкият дъх съставлява 0,05 % от емисиите на метан и 0,1 % от емисиите на азотен оксид в Обединеното кралство. И двата газа "имат много по-висок потенциал за глобално затопляне от въглеродния диоксид", се отбелязва в проучването.

"Издишаният човешки дъх може да съдържа малки, повишени концентрации на метан (CH4) и азотен оксид (N2O), които допринасят за глобалното затопляне", пишат изследователите, ръководени от атмосферния физик Никълъс Коуън от Центъра по екология и хидрология на Обединеното кралство. "Бихме призовали към предпазливост при допускането, че емисиите от човека са незначителни."

Макар Коуън да обяснява, че "приносът на CO2 в човешкото дишане за изменението на климата е по същество нулев", тъй като растенията абсорбират почти целия въглероден диоксид, който хората издишват, а другите два газа остават в атмосферата. Метанът улавя 80 пъти повече топлина от въглеродния диоксид през първите 20 години от присъствието си в атмосферата, въпреки че тази сила намалява с течение на времето.

При подробен анализ на хранителния режим на участниците в теста не бяха открити никакви признаци, че хората, които ядат месо, произвеждат повече от двата газа. Докато всички участници в теста издишват азотен оксид, само 31 % издишват метан. Тези лица, наречени в статията "производители на метан", са по-често жени и на възраст над 30 години, въпреки че изследователите не са успели да установят защо това е така.

Авторите на проучването предупреждават, че изследването им е обхванало само дишането, и призовават за по-нататъшни изследвания на цялостната картина на човешките емисии на газове, като настояват, че те биха могли да разкрият повече за "въздействието на застаряващото население и промяната в начина на хранене" върху планетата.

През последните години природозащитниците се съсредоточиха върху емисиите на метан от кравите, чиято растителноядна храна се разгражда от бактерии, произвеждащи метан, в многобройните им стомаси. Фокусът на политиците върху произлизащите от това замърсени с метан оригвания и пръдни е обект на многобройни пародии от страна на скептиците по отношение на изменението на климата.

Обединеното кралство е поело правен ангажимент да намали емисиите на парникови газове със 78% до 2035 г. в сравнение с 1990 г. За постигането на тази цел жителите на страната са силно насърчавани да намалят консумацията на месо, като според някои оценки делът на глобалните емисии на парникови газове от отглеждането на животни за месо възлиза на 15 %. Въпреки това изследователите, които стоят зад проучването от сряда, посочват, че преминаването към вегетарианска диета с високо съдържание на фибри може потенциално да доведе до повече емисии на метан и азотен оксид - явление, което те наричат "размяна на замърсявания".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |