Най-богатите 10 процента от глобалното население са виновни за половината от емисиите на СО2: Oxfam

21.11.2023 10:51 0 | Прочетена (150)

Най-богатият 1 процент от населението на света е генерирал толкова емисии с въглероден диоксид през 2019 г., колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството, показват заключенията от най-новия доклад на неправителствената организация за борба с бедността Oxfam.

77 милиона души, които представляват най-богатият един процент от световното население, са били отговорни за 16 процента от емисиите на парникови газове през 2019 година, сочи докладът „Равенство в климата: Планета за 99 %, който се основава на проучване на Института по околна среда в Стокхолм. Парниковите емисии, причинени от най-богатият процент от хора в света, са повече от всички, генерирани от автомобили и пътен транспорт. Най-богатите 10 процента от глобалното население са виновни за половината (50 процента) от емисиите на въглероден диоксид през 2019 г., разкрива още докладът.

Публикуването на доклада идва само дни преди началото на Конференцията на ООН за изменението на климата - СОР28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.
Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |