Екстремните климатични условия могат да струват 65 милиарда долара на световната модна индустрия до 2030 г.

Екстремните климатични условия

Свързани новини

18.09.2023 10:39 0 | Прочетена (143)

Екстремните горещини и наводненията ще нанесат огромен удар върху световната модна индустрия, като четири от най-големите страни производителки на облекло в света рискуват да пропуснат приходи от 65 милиарда долара до 2030 г., сочи проучване на университета Корнел и инвестиционния мениджър Schroders.

Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Камбоджа са изложени на особен риск, като според резултатите от проучването до края на десетилетието се очаква 22% спад на приходите от износ и по-широк икономически удар.

Според изследователите от Schroders и Глобалния институт по труда на Корнел, модните марки, които се снабдяват в голяма степен от тези страни, трябва да променят работното време и да осигурят на работниците достатъчно почивка и хидратация в отговор на прогнозираните смущения.

Според тях близо 1 милион работни места по-малко ще бъдат създадени колективно, тъй като производителността ще се забави поради очакваното въздействие на неблагоприятните климатични условия.

Четирите азиатски държави са избрани за проучването поради ролята им на индустриални центрове. Заедно на тях се падат 18% от световния износ на облекло, около 10 000 фабрики за облекло и обувки и над 10,6 млн. работници в производството.

Но тези места са и силно уязвими от климатичната криза. Основните центрове за производство на облекло, сред които Дака, Пном Пен, Карачи, Лахор, Хошимин и Ханой, вече се сблъскват с екстремни горещини и влажност, отбелязват авторите.

"Всички тези градове вероятно ще се сблъскат и със значителни наводнения", казват те.

Особено Пакистан не е чужд на екстремните метеорологични условия, като миналата година повече от една трета от територията на страната беше под вода по време на най-тежките наводнения в историята.

Подобно на други страни, в Пакистан и Бангладеш също се наблюдаваха горещи вълни през последните месеци, като през пролетта и лятото температурите се покачваха над 40°C в продължение на много дни.

Използвайки данни за наводненията по крайбрежието и реките, както и данни за температурата, екипът от Cornell и Schroders заяви, че е прогнозирал как различните сценарии ще се отразят на производствените работници.


 

 Екипът заяви, че оценките му за разходите от 65 млрд. долара до 2030 г. се основават на сценарий "без промяна" в условията на високи температури и наводнения, ако не бъдат предприети никакви мерки. Според проучването, ако собствениците на фабрики предприемат превантивни мерки за намаляване на топлинния стрес за работниците, те може да успеят да избегнат част от прогнозираните пропуснати ползи.

Първият сценарий включва предположението, че топлинният стрес ще доведе до значителни промени в производителността на работниците. Например, според доклада, производството може да намалее с около 1,5 % за всеки 1 °C увеличение на "температурата на мокрия топков глобус", което е мярка за топлинен стрес. Авторите на проучването призовават предприятията и регулаторните органи да защитят работниците, като третират екстремните метеорологични явления като сериозна опасност за здравето, като им предоставят платен отпуск и право на прекъсване на работа.

Модните марки трябва също така да обмислят възможността да помогнат на доставчиците да преместят съоръженията си на близки, по-малко рискови места, предлагат те.

Според изследователите всеки, който се изкушава да "зареже и избяга", трябва да помисли два пъти. Според тях предприятията, които искат да преместят изцяло доставчиците си от тези места, "ще се борят да изградят мащабния капацитет, от който се възползват в Южна и Югоизточна Азия".

Загубите и щетите, свързани с климата, за производителите и работниците се третират от марките като външни фактори - проблем на някой друг", казва в изявление Джейсън Джъд, изпълнителен директор на Глобалния институт по труда към университета "Корнел".

"Работниците се нуждаят от тези инвестиции сега, защото стандартите за екстремни горещини и защитата от наводнения не съществуват."


 

 Източник: CNNFacebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |