Фирма осъди фонд Земеделие за 766 000 лв., той не ги дава

14.09.2023 10:42 0 | Прочетена (260)

Фирма Ню проджектс консулт осъди Държавен фонд Земеделие за 766 000 лв. - сума, която фирмата не е получила по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната. Решението, което обаче Фондът не ще да изпълни, в полза на компанията е на Административен съд – София град от 28 юни 2023 г.

Съдът разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото.
Съдебната битка се води от края на 2019 г. Компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, закупува със собствени средства авансово продуктите и транспорта им, представя изрядни заявки за плащане, но не получава възстановяване на направените разходи. Цели две години ДФЗ не посочва и причините за това. Собственикът на Ню проджектс консулт и земеделски производител Милена Рашева недоумява как е възможно да изпълняваш отговорно в продължение на десетилетие своите задължения, а да получиш не само пренебрежение и некоректност от държавните институции, но и умишлено бездействие от страна на ДФЗ, установено от съда и прокуратурата.

От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично" доставките, а ги е „превъзложила" на други три юридически лица. Значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и наредбата основания за отказ от плащане няма. Това прави напълно несъстоятелна позицията на фонда, както потвърждава и съдът.

„Как е възможно такова поведение срещу коректен партньор на държавата? Още повече, че продуктите се предоставят безплатно и се финансират единствено с европейски и национални средства. Години наред търся кой ще поеме отговорността на държавата и плати храната на децата, след като нито фондът, нито учебните заведения оспорват, че доставките са изпълнени в цялост? Изумително е, че държавните институции ми отказват дори срещи. Заради ситуацията съм докарана до фалит.", коментира Рашева.

 

Всяка година програмата Училищен плод обслужва близо 420 000 български деца в над 3400 учебни заведения в цялата страна. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС идват около 4 млн. лв. годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд Земеделие.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |