Потоп в Либия: Европа обеща помощ при хиляди загинали и изчезнали

Либия

Свързани новини

13.09.2023 13:31 0 | Прочетена (158)

Десет хиляди души са изчезнали, а повече от 2000 са загинали в Либия, след като буря предизвика безпрецедентни наводнения в североизточния регион на страната, пише Политико.

Бурята Даниел премина през североизточната част на Либия през уикенда, като донесе екстремни валежи и наводни няколко града след себе си, включително Ал-Байда, Ал-Мардж, Суса и части от Бенгази.

Според Световната метеорологична организация в източния крайбрежен град Дерна цели квартали са изчезнали, а стотици хора са загинали, след като дъждът е предизвикал срутването на два язовира.

Италия и Франция са сред европейските държави, които обещаха помощ и съдействие на фона на смъртта и разрушенията в катастрофални мащаби в северноафриканската страна, която е отправна точка за много мигранти без документи, опитващи се да влязат в Европа.

Тамер Рамадан, ръководител на делегацията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Либия, заяви, че около 10 000 души са в неизвестност, а броят на жертвите е "огромен" и вероятно достига 2000 души.

"Хиляди хора са загубили живота си, хиляди хора са загубили домовете си и хиляди семейства са блокирани или изгубени", каза Рамадан във вторник по време на брифинг на ООН в Женева.

Той заяви, че ситуацията е "толкова опустошителна, колкото и ситуацията в Мароко", където през уикенда най-смъртоносното земетресение от повече от шест десетилетия уби над 2800 души.

"Нашите хуманитарни нужди са огромни и значително надхвърлят възможностите на Либийския червен полумесец и на правителството", каза Рамадан. "Ето защо правителството в източната част на страната отправи международен призив за подкрепа".

Либия, която е политически разделена между подкрепяното от ООН и базирано в Триполи Правителство на националното съгласие в западната част и Либийската национална армия в източната, се обърна към международната общност с молба за хуманитарна помощ и няколко държави обещаха да окажат подкрепа.

Италия е активирала службата си за гражданска защита, а външният министър Антонио Таяни заяви във вторник, че екип за оценка вече пътува към Либия.

Ан-Клер Легендр, говорител на френското министерство на външните работи, заяви, че Париж "е готов да отговори на исканията, които ще бъдат отправени от либийските власти.

"Подготвяме доставки, за да предоставим спешна помощ на засегнатото население, в подкрепа на либийските усилия на място и в координация с ООН", добави тя.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия е в контакт с ООН и други партньори за "възможна помощ".

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС "следи ситуацията отблизо и е готов да окаже подкрепа", а председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен изрази съболезнованията си на народа на Либия.

Други държави, сред които Египет, Катар, Иран и Турция, също заявиха, че ще изпратят помощ.

През изминалата седмица бурята "Даниел" премина през Средиземно море, причинявайки опустошения в Либия, Гърция, Турция и България.

 Снимка: Меteo BulgariaFacebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |