Служителите в Борба с градушките с искане за достойно заплащане

01.09.2023 11:16 0 | Прочетена (311)

Служителите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ протестираха тази сутрин на пътя между Пловдив и Хасково и блокираха за по-малко от час възлово кръстовище в началото на село Поповица, предаде БНР.

Протестът се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ. Те не вярват, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките" (ИАБГ) и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" (ИАРА).

Над 100 души от двете агенции от цяла България затвориха пътната артерия и настояха за 15%-но увеличение и незабавна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможностите за това. Те разпънаха рибарски мрежи, извадиха въдици, зеленчуци, ракети за градоносна защита и 150-метров трикольор и поискаха достойно заплащане за труда им.

От Федерацията алармираха за пореден път, че без увеличение на заплатите в ИАРА и ИАБГ ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон в месеците, когато предстоят активни метеорологични явления, а селскостопанската реколта още не е прибрана. Оттам допълниха, че ако не бъдат чути, другата седмица ще протестират в Бургаско, а след две седмици - на магистрала "Хемус", като накрая стигнат до протести пред институциите в столицата.

Около 1000 души работят в ИА „Борба с градушките“. От тях 780 са хората, които изстрелват ракетите, а останалите са висококвалифицирани физици и инженери, които вземат решения на пулт и предотвратяват градушките, съобщи председателят на федерацията Валентина Васильонова. Според нея брутната заплата на изстрелващите ракетите е 913 лева, а чистата сума, която вземат е 760 лева. 1200 лева получава висококвалифицираният персонал. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева. Подобни са заплатите и в ИАРА.


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |