Кампанията Призив дари 20 000 лв. на фондация По-диви Родопи в подкрепа на застрашените видове животни

  Кампанията Призив
30.05.2023 14:08 0 | Прочетена (181)


Ембиънт албумът “Призив”, в подкрепа на застрашените видове в Родопите, надхвърли 35 хил. слушания и така достигна финалния си етап на дарение към фондация „По-диви Родопи“ на обща стойност 20 000 лв. Средствата са оползотворени за най-мащабното завръщане на елени у нас, като благодарение на сумата, до момента над 40 eлена лопатар и 7 благородни еленa успешно бяха презаселени в Родопите. Планират се и образователни програми, които да приобщят към каузата деца и юноши.

Създаден, за да даде “глас” на животните в Родопите, които иначе изчезват тихомълком, албумът с природни звуци “Призив” успя да привлече обществения интерес към проблема с изчезващите животински видове у нас, както и подкрепата на редица национални медии, инфлуенсъри и известни личности.

Повече от 35 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животни, припознавайки се в каузата на “Призив”, като така допринесе за най-мащабното презаселване на видове елени в страната през последните години. Така кампанията успешно достигна финалния си етап на дарение към фондация “По-диви Родопи” на обща  стойност 20 000 лв. и подпомогна завръщането на редица животински видове в региона. Инициативата е продължение на дългогодишното партньорство между минерална вода “Велинград ALCALIA”, търговска марка на Тимбарк България, и фондация “По-диви Родопи”, а дарението до момента е оползотворено за завръщането на едри тревопасни елени лопатари и благородни елени. Това включва закупуването им от развъдни центрове, транспортирането им до Източни Родопи, осигуряване на храна по време на адаптацията към новото място и други. Като резултат, през последните няколко месеца са разселени над 40 елена лопатар и 7 благородни елена. Презаселването им подпомага биоразнообразието на този регион, съответно завръщането и на големите хищници и редки и застрашени птици като белоглавия, египетския и черния лешояд.

“Съществена част от работата ни включва реинтродукцията на тревопасни животни, тъй като това е най-ефективният начин да се създаде естествена екосистема със сложни хранителни вериги. Чрез възстановяване на естествените процеси  се създават по-диви, по-богати на биоразнообразие местообитания, които са и по-устойчиви на промените в климата и природните катаклизми”, споделят от фондация “По-диви Родопи”.

“Изключително щастливи сме, че чрез универсалния език на музиката, успяхме да  приобщим към каузата толкова много хора, медии и известни личности и по този начин заедно да допринесем директно към естествения процес на възстановяване на видовете животни у нас”, разказва също Савина Паликарева, маркетинг мениджър на Тимбарк България - производител и дистрибутор на натурална минерална вода „Велинград ALCALIA”. “Основната ни цел бе по един по-различен и позитивен начин да насочим вниманието на обществото не толкова върху проблема, а върху решението, защото процесът с изчезващите видове в Родопите не е необратим, а ключът към решението му е в нашите ръце. Само трябва да го осъзнаем. Множеството успешни примери за възстановени изчезващи видове през последните години е пример за това”, допълва още Савина.
 
От страна на фондация “По-диви Родопи” през последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатар, както и 50 благородни елена, с което бяха създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Само тази година в Източни Родопи са разселени над 130 животни, като близо 50 от тях са финансирани с помощта на кампанията “Призив”.

В продължение на съвместното си сътрудничество, през остатъка от 2023 г. фондация “По-диви Родопи” и “Велинград ALCALIA” предвиждат да насочат внимание към завръщането на черния лешояд в Източните Родопи и създаването на колония. Благодарение на множество усилия, в края на изминалата година черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите. Планират се още създаването на образователни програми и проекти, които да засилят интереса към природата и опазването й от страна на деца и младежи.

“Вярваме, че децата и младите хора са нашите посланици, те са и тези, които ще бъдат засегнати най-силно от негативните последици от промените в климата и загубата на биоразнообразие и затова смятаме за ключово изграждането на едно информирано и дейно младо поколение в района на Източни Родопи”, споделят още от фондация “По-диви Родопи'’.


За фондация “По-диви Родопи”:

Фондация “По-диви Родопи” e част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Ключова цел на фондация “По-диви Родопи” е да постави основата на устойчиви практики, които насърчават опазването на природата, зеления бизнес и образованието. В заложените ценности на фондацията са опазването и възстановяването на дивата природа на Източните Родопи, чрез запазването на типичния мозаечен ландшафт и възстановяването на основните екологични процеси в Родопите.

Основните усилия на фондацията са съсредоточени върху:

●    Съдействие и поощряване за възстановяването и опазването на природата, природосъобразните процеси и биоразнообразието  в сътрудничество с природозащитни организации, държавни и общински органи и физически и юридически лица;
●    Откриване на нови икономически начини за финансова подкрепа на дивите територии;  
●    Съдействие за въвеждането и осъществяването на устойчиво биологично земеделие и да стимулиране на търговията и консумацията на  биопродукти;
●    Стимулиране и подобряване на устойчивия екотуризъм в България в сътрудничество с местни предприемачи, регионални (туристически) организации и международни агенции;
●    Проактивно стимулиране на  по-нататъшно международно сътрудничество и ангажиране на местни и чуждестранни физически и юридически лица, държавни и общински организации за осъществяване целите, проектите и програмите на Фондацията;


За минерална вода “Велинград ALCALIA“:

Натурална минерална вода “Велинград ALCALIA“ извира от Родопите – най-мистичната и магнетична планина в България - люлка на едни от най-красивите народни песни и легенди, пазител на древни български традиции и обичаи, символ на българския дух и жажда за свобода. Родопите са и дом на голямо разнообразие от животински видове, планината е известна с невероятно богатото си биоразнобразие и дивата си живописна природа.

Произхождайки именно от душата на Родопите от цели 1200м дълбочина, натурална минерална вода “Велинград ALCALIA” носи в себе си заложена чистота и любов към природата. Чрез  различни инициативи като  тази  Тимбарк България, производител и дистрибутор на марката, се стреми да остави своя принос във възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |