Русия постепенно възстановява продажбите на торове на международните пазари

торове
26.05.2023 15:38 0 | Прочетена (193)

Русия постепенно възстановява продажбите на торове на международните пазари и може да се върне към нивата от 2021 г., когато износът достигна рекордни стойности, заяви по-рано тази седмица ръководителят на Руската асоциация на производителите на торове (RAPU).

Андрей Гуриев призна, че вече е невъзможно да се изравни рекордът за цялата година, но че износът на торове през второто и четвъртото тримесечие на 2023 г. може лесно да достигне нивата на износа, наблюдавани през същите периоди на 2021 г.

"Износът на руски торове се възстановява като цяло за редица продукти, въпреки че все още има лек спад на годишна база, дължащ се основно на доставките на калий", каза Гуриев пред репортери в рамките на руско-китайския бизнес форум.

Официалният представител отбеляза, че възстановяването на пазара се дължи най-вече на спадащите световни цени на минералните торове и че по отношение на обема руският износ определено ще се възстанови до около 38 млн. тона.

Руската митническа служба не публикува статистически данни за обема на износа на торове през 2022 г., но заяви, че в парично изражение той се е увеличил с 50% до 19,3 млрд. долара. Междувременно РАПУ съобщи, че във физическо изражение продажбите в чужбина са отбелязали спад от 15% на годишна база през миналата година.

Руските производители на торове отбелязват спад на производството с 11% до 23,5 млн. тона през 2022 г., като производството на калиев хлорид е намаляло с 32% до 7,3 млн. тона, сочат данни на руската държавна статистическа агенция Росстат, цитирани от бизнес всекидневника "Ведомости".

По данни на RAPU производството на калиев хлорид е намаляло с 35%. Спадът се дължи на намаляването на износа поради санкциите и на слабото търсене на продукта на вътрешния пазар.

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |