Великобритания забрани вноса на руските диаманти

19.05.2023 10:59 0 | Прочетена (142)

Обединеното кралство обяви забрана за внос на руски диаманти и няколко вида метали, както и допълнителни санкции срещу 86 души и компании, за които се твърди, че са свързани с "военнопромишления комплекс" на Москва.

Кабинетът на министър-председателя Риши Сунак очерта мерките, изразявайки надежда, че новите ограничения ще ограничат многомилиардната търговия с диаманти и редица други експортни стоки на Русия, включително мед, алуминий и никел.

"Наред с тези търговски мерки правителството подготвя и нови индивидуални обозначения - насочени към още 86 души и компании от военнопромишления комплекс на [руския президент Владимир] Путин, както и към тези, които участват в ключови източници на приходи като енергетиката, металите и корабоплаването", се казва в изявлението.


 

Този ход се основава на съществуващите санкции на Обединеното кралство, които по-рано бяха насочени срещу руската държавна минна компания Alrosa и увеличиха митата върху вноса на диаманти с 35%. Други метали с руски произход, като желязо и стомана, също бяха обхванати от предишни забрани.

Последните санкции бяха обявени преди срещата на Сунак с лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония в петък, на която се очаква министър-председателят да обсъди усилията на Запада за подпомагане на Киев, ситуацията в Индо-Тихоокеанския регион и разпространението на ядрени оръжия. Сунак заяви, че новите санкции показват, че "Г-7 остава единна пред заплахата от Русия и непоколебима в подкрепата си за Украйна".

Лондон наложи едни от най-строгите икономически санкции на Русия в отговор на военната ѝ операция в Украйна. Британското правителство включи в черния списък повече от 1500 физически и юридически лица, замрази активи на стойност над 22 млрд. долара, притежавани от Русия, и ограничи двустранната търговия на стойност над 24 млрд. долара.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в петък, че ЕС ще се насочи и към руската търговия с диаманти. "Сега сме съсредоточени върху това да затворим вратите на вратичките и да продължим да отрязваме Русия от критични доставки", заяви Мишел.

Междувременно официални лица в Москва твърдят, че ограниченията са част от "хибридната война", разгърната от Запада срещу Русия. Миналата година президентът Владимир Путин заяви, че въпреки че санкциите са навредили на страната, "икономическият блицкриг се е провалил".


 

 


 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |