Близо 81 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автомата за разделно събиране на Kaufland само за три седмици

20.04.2023 15:43 0 | Прочетена (318)

Близо 21 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автомата за разделно събиране на Kaufland, който се намира в хипермаркета на веригата на ул. „Д-р Петър Скорчев“ 2 във Варна. Той е част от пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковки, който стартира преди три седмици в пет хипермаркета на Kaufland в София, Пловдив и Варна. В магазините са разположени станции за рециклиране, в които срещу всяка върната за рециклиране опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

„За нас този проект е изключително важен, защото показва как с действията на всеки човек заедно можем да работим за по-чиста и устойчива планета. Радваме се, че интересът на клиентите към автоматите ни расте лавинообразно. Ако през първата седмица на национално ниво са върнати около 11 000 опаковки, то през третата седмица от проекта вече са над 40 000. Сумарно около 80 500 бутилки и кенове са предадени за рециклиране от нашите клиенти. Искам да поздравя варненци, че са най-активни и ¼ от върнати отпадъци, което е близо 21 000 бутилки и кенове, са отчетени именно тук.“, съобщи финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев на събитие за медиите днес във Варна, на което бяха отчетени първи резултати от началото на пилотния проект.

„Пластмасата е основен проблем и на морето, и на гората и затова да възпиташ младото поколение да рециклира пластмасата е първа и основна стъпка към опазване на околната среда. Да съчетаеш пазарен принцип с принцип на кръговата икономика е най-модерен похват на пазара, затова още веднъж похвала и благодарности на Кaufland.“, каза директорът на РИОСВ Варна Ерждан Себайтин.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.
---
* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:
 
Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук:
www.kaufland.bg/recycle    

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |