Растенията издават пукащи звуци, които са по-силни, когато са жадни или подложени на друг вид стрес: Проучване

10.04.2023 11:24 0 | Прочетена (232)

Според записите, направени в ново проучване, растенията издават незабележими за човешкото ухо пукащи звуци, които са по-силни, когато са жадни или подложени на друг вид стрес.

Изследването разколебава това, което повечето ботаници са смятали, че знаят за растителното царство, което досега се е смятало за почти безмълвно, и предполага, че светът около нас е какофония от растителни звуци, казва съавторът на изследването Лилах Хадани, предаде CNN.

Тя каза, че дълго време е била скептична, че растенията са напълно безшумни.

"Има толкова много организми, които реагират на звук, че си мислех, че няма основателна причина растенията да са глухи и неми", каза Хадани, професор в Училището по растителни науки и продоволствена сигурност и програмен ръководител на Факултета по науки за живота "Джордж С. Уайз" в Университета в Тел Авив.

Първото растение, което Хадани записва с помощта на ултразвуков микрофон, е кактус в лабораторията ѝ преди шест години, но тя не може да изключи, че звукът, който открива, е издаден от нещо друго в околната среда. Предишни изследвания са показали, че растенията издават вибрации, но не е било известно дали тези вибрации се превръщат в звукови вълни, пренасяни по въздуха.

За да разберат дали растенията действително издават звуци, Хадани и нейният екип поръчват акустични кутии със звукоизолация.

 

Изследователите поставят тютюневи и доматени растения в сандъчета, оборудвани с ултразвукови микрофони, които записват на честоти между 20 и 250 килохерца. (Максималната честота, която човешкото ухо може да засече, е около 16 килохерца.) Някои от растенията са с отрязани стъбла или не са поливани в продължение на пет дни, а други са непокътнати.

Екипът установява, че растенията издават звуци с честота от 40 до 80 килохерца, а когато се сгъстят и превърнат в честота, която хората могат да чуят, шумовете са малко подобни на пукането на пуканки или пукането на балончета.


 

 Стресираното растение издаваше около 30 до 50 такива пукащи или щракащи звука на час на привидно случайни интервали, а нестресираните растения издаваха много по-малко звуци - около един на час.

"Когато доматите не са подложени на стрес, те са много тихи", казва Хадани.


 

 


 

 



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |