Кой спаси белия сръндак в Родопите?

Свързани новини

14.03.2023 14:10 0 | Прочетена (230)

Белият сръндак от Родопите, освен че стана телевизионна звезда, е на път да се превърне и в легенда.
Вероятно точно той като малко сърне през октомври 2020 г. е бил спасен от ловната дружинка на пазарджишкото село Семчиново.  Кучета са го нахапали, но ловците са почистили раните му и са го върнали в гората с надеждата да оцелее.

„След като тази история набра популярност, вчера ме потърсиха мои приятели. Те ми показаха снимки и ми разказаха историята, как през 2020 г. са спасили бяло сърне от кучета. Попитаха ме дали това може да е тяхното сърне“, разказа инженер Петър Янакиен от професионалната ловна асоциация в България.

Мъжете са били на лов за дива свиня. Чуват лай на кучета от коритото на една ръка. Отиват там, разгонват кучетата и спасяват сърнето. Изнасят го на ръце до джиповете си, промиват му раните и след кратка дискусия дали мястото на такова животно е в гората или в зоопарк, те го пускат в дивата природа.

Взето е също така решение през този ловен сезон да не се ловува в местността, за да се запази живота на сръндака. Три години нищо не се знае за спасеното животно и изведнъж то се появява.

„Когато мъжете откриват сръндака, животното е било на около 5 месеца“, допълва инженер Петър Янакиен. Според него животното ще има пълноценен живот и ще му се наложи да преодолява редица трудности – сурови зими и хищници. В същото време обаче ще си намери и партньорка, като ще има и поколение.

„Естествено, че няма да бъде отстреляно. Магията на това животно е невероятна – то е символ на несбъднатите желания. Ролята му е да ни вдъхновява“, каза още инженер Петър Янакиен. Според него белият цвят на животното е по-скоро генетична мутация, която се е появила спонтанно и няма да се предаде на поколението му.

 

 


 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |