Спешна помощ за животните в Турция и Сирия

Спешна помощ

Свързани новини

08.03.2023 11:16 0 | Прочетена (253)

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ изпрати ветеринарномедицински спасителен екип в Южна Турция и Северна Сирия, който да окаже помощ на пострадалите животни там, след като в началото на февруари районът беше ударен от няколко силни земетресения. Сред ветеринарните лекари и спасители в екипа на място има и българско участие.

Екипът пристигна на 28 февруари и по време на престоя си ще помогне с осигуряването на храна за животните в засегнатите райони, ще окаже първа помощ на нуждаещите се животни и ще подкрепи местните общности в спасителните акции. „Има изключително много пострадали животни, с различни наранявания, счупвания, рани. Благодарение на ЧЕТИРИ ЛАПИ и осигурените партньорства, по-тежките случаи ще бъдат приети от ветеринарните клиники в Адана и Газиантеп“, сподели Велизар Ангелов от . Българският екип ще остане до 10 март, за да помага с разпределението на храна за животните.  

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи директно и чрез партньорски организации в района на Караманмарас и най-засегнатите съседни провинции, включително Килис, Адъяман и Елбистан.
 
Земетресенията с магнитуд от 7.8 и 6.4 в Турция и Сирия са сред най-големите природни бедствия, случили се в последно време. Те отнеха живота на над 50 000 души и оставиха милиони на улицата. Със своята дейност в региона, ЧЕТИРИ ЛАПИ се надява да облекчи хората и животните като помага на местните животновъди, които се нуждаят от медицинска помощ и храна за животните си. Екипът, ръководен от д-р Амир Халил, има десетилетия опит в работата при бедствени ситуации и конфликтни зони по целия цвят. Той е готов при необходимост да окаже помощ и на домашни любимци и животни от разрушените зоопаркове.
 
В първите дни от престоя си, обучените специалисти на ЧЕТИРИ ЛАПИ се срещнаха с местни партньори в Килис, запознаха се със ситуацията и започнаха да разпределят храна. Те помогнаха с лечението на ранени котки и кучета във ветеринарната клиника и посетиха приют с 140 спасени от отломките животни. Освен това, съдействаха за насочването на 15 тона храна за домашни любимци и 10 тона храна за селскостопански животни  към Адана. Част от нея, бе предоставена и от българския офис на фондацията.

Сред опитните експерти на ЧЕТИРИ ЛАПИ има и родни представители. Ветеринарният лекар Марина Иванова, която е част от австрийския екип на организацията и заема позицията координатор спасителни мисии, както и Велизар Ангелов, координатор международни проекти от българския офис. И двамата разполагат с богат опит с работа в райони, засегнати от природни бедствия и с полезните си знания, вече помагат на терен, спасявайки стотици ранени животни.   
 
“Страданието е огромно и ние сме благодарни за хуманитарната помощ, която е в действие. Надяваме се, че с помощта си тук и грижата за пострадалите домашни и селскостопански животни ще облекчим поне малко страданието на хората в тези тъжни и смутни времена. Вярваме в професионализма на нашите местни партньори, които работят неуморно, за да ни помагат , откакто тази трагедия се случи. Много от животните имат тежки наранявания и се нуждаят от незабавно лечение. Някои истории са наистина въздействащи, като тази за котка, която оцелява 18 дни под отломките или за спасителни кучета, които са ранени по време на акция. Ще направим всичко по силите си да помогнем на тях и на възможно най-много животни”, споделя д-р Халил.
 
За да бъде по-ефективна спасителната мисия, ЧЕТИРИ ЛАПИ работи заедно с местни организации за защита на животните в Турция и Сирия, както и с властите и факултета по ветеринарна медицина в Улудаг. След оказване на първоначална спешна помощ, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще прецени от каква подкрепа ще имат нужда животните в региона по време на възстановителния процес.
 
Опит в засегнатите от бедствия региони и конфликтни зони
 
Вече почти десет години, ЧЕТИРИ ЛАПИ работи активно в региони, засегнати от природни бедствия като наводнения, земетресения или суша. Международните екипи имат дългогодишен опит в осигуряването на медицинска грижа и спасяването на животни в конфликтни зони по целия свят, включително Газа, Либия и Ирак.  
ЧЕТИРИ ЛАПИ помогна на бежанци от Украйна и техните домашни любимци, както и с доставките на храна в зоопарковете в най-засегнатите региони и продължава своята дейност по Програмата си за грижа за бездомните животни в страната.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |