Фандъкова глоби Вълка 50К: унищожил е 20 дървета в Борисовата градина

03.02.2023 09:49 0 | Прочетена (253)

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че собственикът на къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина, която не работи от 2005 г. и се руши, ще бъде глобен за унищожаването на 20 дървета на територията на комплекса. Санкцията се налага след сигнал на общинското предприятие Паркове и градски градини.

Мажоритарен собственик на имота са фирми, за които се смята, че са под контрола на известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка – официално афиширан съдружник на Ахлед Доган. „Тази сутрин констатирахме изсичането на около 20 дървета на терена на къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина. За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба от 50 000 лв. на дружеството-собственик на терена Парк Мария Луиза“, съобщи Фандъкова във Фейсбук.

Тя допълни, че на 26 януари кметът на район Средец Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета на частния терен - 5 иглолистни, за които екологът на района констатира, че са напълно изсъхнали и 5 широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени.

„Проверката на екипа на дирекция Зелена система на Столичната община установи, че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да било разрешителен документ. На представители на фирмата е дадено предупреждение и всички дейности по премахване на дървета са спрени“, пише още Фандъкова.

През лятото на м.г. от дружеството-собственик на къпалнята съобщиха, че имат планове да възстановят обекта и да го отворят за посетители. От 2003 г. насам Столичната община е миноритарен собственик в Парк Мария Луиза АД чрез общинската фирма Софийски имоти, което държи 41.96%.

Останалите 58.04% си поделят фирмите Карплеон ЕООД и Юромарк асет мениджмънт ООД, която се свързва с Румен Гайтански. Карплеон пък е собственост на американското дружество Carpleon, за което също се смята, че е контролирано от Гайтански, пише Сега.

Илиян Костадинов

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |