Най-тежката летяща птица в света използва растения за самолечение: Учените

 голямата дропла

Свързани новини

30.11.2022 10:53 0 | Прочетена (258)

Приемането на лекарства, ако се чувствате зле, е стара новина за хората, но нови изследвания показват, че най-тежката летяща птица в света може да е последното животно, което използва растенията като вид лекарство.

Изследователи от Мадрид, Испания, са проучили данни от 619 изпражнения на  голямата дропла и са открили, че двата вида растения, които са били консумирани повече от други храни в диетата им, са имали "антипаразитен ефект".

"Тук доказваме, че големите дропли предпочитат да ядат растения с химични съединения с антипаразитно действие", казва Луис М. Баутиста-Сопелана, учен от Националния музей за природни науки в Мадрид и водещ автор, в съобщение за медиите в сряда.

Големите дропли, които се срещат в части от Европа, Африка и Азия, са включени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата като уязвими, като около 70% от световната им популация живее на Иберийския полуостров, се посочва в съобщението.

Изследването, публикувано в научното списание Frontiers in Ecology and Evolution, разкрива, че големите дроздове са се хранили с изобилие от царевичен мак (Papaver rhoeas) и лилава усойница (Echium plantagineum). При хората царевичният мак се използва заради лечебните си свойства като успокоително и болкоуспокояващо средство, докато пурпурният смок може да бъде токсичен, ако се консумира.

Чрез анализ на екстрактите от растенията изследователите откриват, че и двете имат антипаразитни свойства, които те тестват срещу три често срещани паразита при птиците: протозоона Trichomonas gallinae, нематода Meloidogyne javanica и гъбичката Aspergillus niger.


 

Според проучването и двете растения са били много ефективни в унищожаването или потискането на въздействието на протозоите и нематодите. Пурпурният живовляк показа умерено защитно действие срещу гъбите.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |