Тричането като Танц на хвърчащите

24.11.2022 10:38 0 | Прочетена (270)

Борис Ангелов
Мексико - София

Danza de los Voladores е името на прочутата мексиканска традиция, която грабва ума на туристите, когато я зърнат на живо из страната. На практика това си е нещо като нашето тричане, само че по морето ни го правят с по едно куче, а в латиностраната е доброволно, с хора и се смята за прекрасно. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

 

     Традицията тръгва от времето на индианците. Те са измислили предизвикателството на група смелчаци – 4 или 5, които се покачват по въжета на 30-метров прът, в момента на възлови места в столицата, по курортите и навсякъде, където е възможно са опнати метални стълбове за целта. Това са снимките ни от входния площад на историческия парк в Тулум, но имаме и от централния градски парк на Мексико сити, близо до Музея на съвременното изкуство и най-тузарската улица на 16-милионния град - Реформа.


 

Веднъж качили се с покатерване на немалката височина, после смелчаците събират въжетата на върха и всеки се пуска успоредно с другите. Завъртат се около пръта и постепенно отпускат въжетата, докато стигнат до земята.


 

Атракцията е голяма, още повече, когато е съпроводена с музициране. Обикновено акробатите използват свирки и малки барабанчета, а звуците, които издават, докато се въртят и отекват в околността и събират зяпачи и обикновени туристи.
Накрая, стъпили отново на земята, без миг олюляване, тренираните катерачи, спускачи и свирачи обикалят, за да съберат дарения от зрителите на шоуто си.


 

Това е и един от малкото заслужени поводи за даване на пари в Мексико, където всички и за всичко непрекъснато пишат, говорят и обясняват как трябва да им се даде бакшиш. А това е доста досадно и не особено приятно за туристите.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |