Еволюционната загадка на хармоничната цветна поляна може да бъде разгадана

 цветна поляна

Свързани новини

08.11.2022 13:44 0 | Прочетена (270)

Сред височините на планинска верига в Югозападен Китай хиляди различни видове рододендрони живеят заедно в мистериозна хармония, без да се борят, както в други райони, за опрашителите, които са от решаващо значение за тяхното оцеляване.

Съвместното съществуване на цветята от години озадачава много учени, но ново проучване може да даде отговори.

Това лято екип от американски и китайски изследователи се зае да разбере по-добре това явление. Документирайки начина на цъфтеж на 34 различни вида рододендрони, те откриват, че те не цъфтят по едно и също време, а по-скоро в различни моменти от сезона, което обяснява способността им да цъфтят толкова близо един до друг.

Планините Хенгдуан са известни с биологичното си разнообразие, което се простира от дълбоки реки до високи върхове, както и с климатичните си условия, които варират от субтропичната влажност на летните мусони до студената и снежна зима. За ботаниците обаче планините са впечатляващи и заради около 12 000 вида цветя, които са техен дом - около 3500 от тях не се срещат никъде другаде на Земята.

"Това не е място, за което хората обикновено мислят, когато се сещат за горещи точки на биоразнообразие", казва Ричард Ри, уредник на цъфтящите растения в Чикагския музей "Фийлд" и главен автор на изследването, публикувано в понеделник в Journal of Ecology, предаде CNN.

"Обикновено свързваме районите с много голямо богатство на видове с тропическите райони", казва Ри. "Но в този случай това е регион, в който има ледници и заснежени върхове с иглолистни гори и алпийски ливади.

Според проучването в района на Хенгдуан се срещат около 272 различни вида рододендрони. Те варират от ниски храсти до високи дървета, а цветовете им са ярко лилави, розови, сини и жълти. Цин Ли, докторант в музея "Фийлд" и водещ автор на статията, прекарва повече от два месеца, посещавайки повече от 100 места през целия сезон на цъфтеж, за да документира техните цветове и други характеристики. В съобщение за медиите тя описва видовете в планините като "океан от цветя".
 
Видовете рододендрони в целия този регион са известни с това, че са сред най-рано цъфтящите видове", казва Ри. "Рододендроните, а в някои случаи и някои други групи, като магнолиите, ще цъфтят дори когато снегът все още е на земята. "
 
Въпрос на време

Екипът предполагаше, че способността на цветята да съжителстват се дължи на различното време на цъфтежа им, но също така проучи възможността опрашителите да разпознават различни видове, които се различават по различни начини - включително цвят, форма или размер - и да избягват да посещават рододендрони с различни характеристики един след друг. След като тествали и двете хипотези, те открили ясни доказателства в подкрепа на хипотезата за времето на цъфтеж, според Ри.
 
Съществуването на конкуренция между цветята се дължи на необходимостта от опрашване в рамките на вида, за да се размножават. Ако близкородствени, но генетично различни цветя цъфтят по едно и също време, те могат да рискуват пчела да посети тяхното цвете и да пренесе прашеца му на съседно цвете от друг вид. Когато кръстосаното опрашване се случва между два различни вида, то може да повлияе неблагоприятно на физическото състояние на поне един от тях. 
 
  "Това се нарича репродуктивна намеса. Не искате да губите репродуктивните клетки чрез опрашители, които пренасят прашеца ви до видове, където той няма да бъде използван или полезен", казва Ри. "Основна потребност на видовете е да се чифтосват само с други представители на своя вид, което изглежда е причината тези видове да коригират графика си на цъфтеж, за да се опитат да сведат до минимум подобна намеса в отношенията със съседите си. "
 
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |